ALE. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Kommunal och SKR (Sveriges kommuner och regioner) har strandat. På torsdag kan cirka 75 personer tas ut i strejk i Ale kommun. Det handlar om vaktmästare, lokalvårdare, fastighetsskötare och kockar
Kollektivavtalet mellan Kommunal och SKR är Sveriges största och omfattar över en halv miljon medlemmar. När förhandlingarna körde fast valde förbundsstyrelsen att varsla 5000 personer. Ale är en av nio kommuner som berörs.
– Än är det inte kört. Det pågår samtal och medling, men vi måste självklart visa att vi menar allvar. Det är inga orimliga krav vi ställer. Det handlar om att vi kräver ordning och reda i löneprocesserna, att lönehöjningarna utbetalas i tid och inte dröjer till november om avtalet börjar gälla 1 april. Det är ytterst få kommuner som betalar ut rätt lön i tid. Det betyder att jag som medlem ska förstå varför jag får en viss lön. Kopplingen mellan utbildning, kompetens och antal år på arbetsplatsen ska vara tydlig. Vi har också lyft frågan om dygnsvilan för räddningstjänsten, där vi inte är överens, säger Sladjana Gustafsson ordförande Kommunal Väst och sektion Ale/Lerum.
Förhandlingarna sker centralt, men om parterna inte kommer överens kommer mellan 75-80 av Kommunals medlemmar i Ale att gå i strejk från och med torsdag 18 april klockan 07.00.
– Samtliga lokalvårdare, vaktmästare samt fastighetsskötare berörs. Även alla kockar på Da Vinciskolan, Backavik äldreboende, Alegrytan (Aroseniusskolan), Ale Seniorcentrum och bemanningsenheten Poolkockarna tas ut i strejk. Det är inget vi vill göra, men vi måste agera när arbetsgivarsidan inte lyssnar. Det här är en genomtänkt och kännbar åtgärd, säger Sladjana Gustafsson som ändå menar att den är ansvarsfull.
– Det finns kortsiktiga lösningar för kommunen. Det går att köpa in halvfabrikat och lokala cateringföretag kan leverera mat i värsta fall. Meningen är att det ska kännas för arbetsgivaren. Helst vill vi att det ska vara så verkningsfullt att de är beredda att lösa konflikten innan strejken bryter ut.
Ett av era krav handlar om att den nya lönen som förhandlas fram ska betalas ut i tid. Det låter väl högst rimligt?
– Ja, det tycker vi också, men vi får alltid höra att lönekontoren inte hinner med. Då får man väl börja tidigare säger vi. Genom att planera långsiktigt och jobba strukturerat är jag övertygad om att man kan skapa en rutin som gör att våra medlemmar får rätt lön i rätt tid, avslutar Sladjana Gustafsson.