SURTE. Under klarblå himmel och strålande sol följde vi röksignalerna vidare mot industriområdet där Riot BBQ styrde upp en härlig invigning av den nya uteserveringen.
Det är alltid en risk med att planera utomhusaktiviteter, premiärer, marknader och liknande den här tiden på året. Ska det bli spöregn och storm, eller strålande solsken?
Robert ”Robban” Lundeström lyckades pricka in en helt rätt dag att bjuda in allmänheten till Riot BBQ i Surte. När vi kommer dit är parkeringen intill full med bilar och folk strömmar in och ut genom grinden som vetter in mot bakgården. Det är både barnfamiljer och stora kompisgäng som kliver in och tittar storögt på alla detaljer; handgjorda skyltar, bänkar och krukor. På en avdankad kabeltunna står en liten högtalare som spelar modern country av Chris Stapleton för att sätta rätt stämning på festen.
Grattis till nystarten! Hur känns det nu då?
– Jo, nu känns det bra! Imorse var jag sjukt nervös. Jag tänkte ”Kommer det ens komma något folk?!”, liksom. Men när vi öppnade matluckan på foodtrucken klockan 12:15 så stod det ett stort gäng utanför och jublade! Det var härligt! säger Robert och ler med hela ansiktet.
Det är alltså nyinvigning för det omgjorda serveringsområdet. Den stora uteplatsen på gården har fått sällskap av en ombyggd container med en tillhörande stor veranda. Det luktar trä, stål och tjära, det är svart, rått och coolt – precis på det där industriella viset som en barbecue ska ha. Det märks att Robert lagt både mycket tid och energi på att få det här stället så bra som möjligt.
– Jag har så mycket idéer och planer här! Tänk att ha lite livemusik, quiz, barhäng och mycket mer! Nu förlänger jag säsongen också då man kommer kunna sitta här inne när det börjar bli kallt ute. Det kommer bli bra det här, berättar Robert. Han visar upp ett långt bord av trä inne i containern som han har snickrat och svetsat ihop själv, en egendesignad lampa av stål och en bar med en front av korrugerad plåt vars patina passar perfekt in i den ruffiga miljön.
Tillsammans med sitt gäng Mats, Johan och Hanna serverar Robert denna dag både Riot Cheese Burgare med karamelliserad lök och bacon samt en härlig grillbuffé med flera goda tillbehör.
– Åh! Är det potatis? Var det en god potatis? Får jag ta en potatis? frågar en ivrig Camilla Öberg som tagit med både släkt, vänner och hunden Cash dagen till ära. Hon norpar en potatis av Samir Alias tallrik. Det känns som att det är en bra idé framöver att rekommendera gästerna att ta på sig ett par byxor med mycket stretch inför sitt besök på Riot BBQ, för här finns det mycket god mat att möla i sig.
Josefine Larsson