Arla ordnar med kosläpp på en rad gårdar runtom i landet under den närmaste tiden. På första maj sker det i Västerlanda, hemma hos Maria Eriksson på den gård som hon driver tillsammans med sin far Ola.
– Vi arrangerade kosläpp innan pandemin och det blev en braksuccé. Det kom i runda slängar 1800 besökare. Vi tror på ett stort antal besökare den här gången också och har därför tillskapat rejäla ytor för parkering. Här kommer vi att ha hjälp av IK Bergaström, som på så sätt också får ett litet tillskott till sin föreningskassa, förklarar Maria Eriksson.
Kosläpp är ett säkert vårtecken?
– Ja, absolut! Nu är det inget som ska kunna hindra kossorna från att få komma ut i det fria. De kommer garanterat att vara spralliga och glada den här dagen.
Utöver vårystra kor kommer besökarna kunna gå en tipspromenad, det blir möjlighet att provsitta olika fordon som bland annat minigrävare, traktorer och skogsmaskiner. För barnen blir det även ansiktsmålning.
– Vi gör detta arrangemang tillsammans med Cityporslin som ordnar med hoppborg samt fika och försäljning av hamburgare. Det blir närproducerat kött från en granngård, avslöjar Maria Eriksson.
När lokaltidningen kommer på besök till Svenseröd Gård är Cityporslins representanter, Daniel Flink och Michael Bäckström, i full gång med förberedelserna.
– Nu börjar högsäsongen för vår del och den håller i sig över hela sommaren. Vi är med och fixar allt från det lilla kalaset till den stora festen – både för privatpersoner och företag. Det är studentskivor, kalas, festivaler och allt däremellan, säger Michael Bäckström.
Även Arla kommer att finnas på plats den 1 maj för att prata om biologisk mångfald plus att man bjuder på mjölk och kanelbulle.
– För att få en fingervisning om hur mycket folk det blir så är det bra om man anmäler sitt intresse på Arlas hemsida. Det finns en särskild flik för kosläpp på Svenseröd Gård, säger Maria Eriksson.
Hur många djur finns det på Svenseröd Gård?
– Sammanlagt finns det över 500 djur på gården varav 130 kor som mjölkas av två robotar. Det odlas både vall och spannmål för eget bruk.
– Unikt för gården är att vi försöker vara så egenproducerande som möjligt. Det gäller allt från gräsfröet som planteras till kornas mat till att ta tillvara på fibrer i gödseln för att utvinna strö till djuren att ligga och vila på. Vi gör i princip allting på gården själva som byggnationer, renoveringar och maskinunderhåll, avslutar Maria Eriksson.