ALE. En tonårspojke planerade att genomföra en dödlig skolattack på en grundskola i Ale kommun. Bland annat ska han ha skapat en lista med utvalda offer och valt ut ett särskilt datum för dådet.
Enligt åtalet ska tonåringen bland annat ha införskaffat flera knivar, en stridsväst, patroner samt brandfarliga och explosiva varor inför skolattacken som planerades att genomföras den 11 maj i år, eller i anslutande datum.
Han hade också sparat en enskild pojkes skolschema samt upprättat en lista med tänkbara offer som skulle dödas eller skadas. Vid husrannsakan i pojkens hem påträffade polisen även ett manifest och i hans skåp i skolan fann man anteckningar med bland annat hakkors.
Tonårspojken har därtill planerat vad han skulle ha på sig, diskuterat dådet med andra personer samt samlat information om liknande attacker.
Utöver de dokumenterade fynden från husrannsakan så stärks misstankarna, enligt åtalet, av muntlig bevisning i form av förhör med målsäganden, den åtalade, polis, vittne och sakkunnig.
– Det har pågått en förundersökning en längre period och under tiden har misstanken om brott stärkts till den grad att åklagaren nu beslutat att väcka åtal. Mer än så vill jag inte kommentera ärendet då unga personer är inblandade, säger Oliver Dahlberg, utredare på polisen, till Alekuriren.
Hur har det polisiära arbetet sett ut?
– Vi har vidtagit förhör med flera personer, genomfört husrannsakan och hittat bevis av olika slag.
Bedömer ni att den aktuella skolan är en trygg plats?
– Ja, det gör vi.
Kommunen har gått ut med information till vårdnadshavare på skolan. I ett utskick står det bland annat att:
”En elev som tidigare gått på vår skola är åtalad för flera grova brott med en hotbild mot skolan. Polisen fick tips om och stoppade eleven, som sedan stängdes av. Detta gjorde att hotbilden mot skolan försvann, meddelar polisen.”
I samma meddelande står det även:
”Skolan har samverkat med polis, socialtjänst och berörda vårdnadshavare under polisens utredning. Eftersom händelsen omfattats av förundersökningssekretess har informationen ej varit möjlig att dela. Vi vill också förtydliga att vi har haft kontakt med polisen under hela processen. Polisen har hela tiden gjort bedömningen att skolan är en trygg plats för både elever och medarbetare.”
Karin Dickens är kommunikationssamordnare och den, som tillsammans med ansvariga inom skolan, underrättade vårdnadshavarna.
– Vi har informerat vårdnadshavarna på skolan och förklarat vilket stöd som elever har möjlighet att få om de känner oro. Våra medarbetare får stöd av företagshälsovården, säger Karin Dickens och fortsätter:
– Polisen har varit i kontakt med kommunens olika verksamheter under hela utredningsarbetet. Vi har klara och tydliga rutiner för hur vi arbetar med den här typen av frågor och händelser. Det handlar dels om att ge polisen det stöd som de efterfrågar, men även att se till att det finns en trygghet i miljön.
Trots den omskakande händelsen delar hon polisens bild av att skolorna i Ale är trygga platser.
– Polisen är väldigt tydliga med att det här hotet inte finns kvar och polisen var väldigt snabba med att agera när de fick ett tips. Våra pedagoger och rektorer har koll på vad som händer i verksamheterna. Självklart kan man aldrig garantera vad som händer under en dag, men vi bedömer att vi har trygga skolor i Ale, säger hon.
Pojken, som nekar brott, är nu åtalad för förberedelse till mord. Rättegång beräknas hållas inom två veckor.
Kristoffer Stiller
Daniel Marsfeld