https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Det går inte backa

Det finns ingen återvändo. Det finns i realiteten inget alternativ. Att stoppa ett byggprojekt som redan kostat över 30 miljoner för att slutnotan sannolikt blir det dubbla är trots allt inte försvarbart. Sen kan man tycka vad man vill om ärendet och hanteringen av projektet. På den punkten tror jag dessutom att alla är överens och det absolut viktigaste när det gäller ridhuset på Jennylund är att lära läxan, ty detta som skett får aldrig ske igen. Nästan lika viktigt blir det sedan att lägga detta bakom sig och i den mån det är möjligt se ridhuset som en stor tillgång. Bakgrunden till att kommunen tog beslut om att genomföra projektet är ändå det stora intresset för ridsport som framför allt fångar upp många tjejer. Enkätundersökningar visar att tonårsflickors psykiska ohälsa ökar. Låt oss se ridhuset som en av flera nödvändiga åtgärder.

I veckans nummer får ni läsa en intervju med ridskolechef, Magdalena Randver, som av naturliga skäl har en tillvaro som pendlar mellan hopp och förtvivlan. I samtal som jag har haft med partiernas representanter har det framkommit frågor om vart föreningen befinner sig, att den har känts frånvarande. Samma frågeställning kommer nu från föreningen som undrar var politikerna håller hus. Bara Kultur- och fritidsnämndens ordförande Sonny Landerberg (MP), har besökt klubben sedan kaoset uppstod. Det är faktiskt lite anmärkningsvärt. Föreningen borde ses som en resurs och dialogen med dem en förutsättning för att hitta nya smarta vägar framåt. Det är ju också föreningen som bär på nycklarna att mångmiljoninvesteringen får valuta. Nu gäller det att blicka framåt. Om det hade varit möjligt att backa sig ur det här och få pengarna tillbaka tror jag beslutet hade varit enkelt att ta. Ingen politiker hade sagt ja till ett ridhus för 60 miljoner om det hade varit förslaget från början och det finns många kritiska frågor att ställa till varför projektet skenade iväg utom kontroll. Det hade varit tillfredsställande att hitta en ansvarig, en syndabock, men även om det är möjligt kommer vi inte att kunna springa från notan.

Det är sällan tacksamt att vara politiker. Fråga Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M). Han har varit motståndare till bygget av ett nytt ridhus från första början. Nu tvingas han ändå försvara projektet. Antingen blir Ale kommun känt för ett av Sveriges dyraste kommunala ridhus eller så tvingas vi höra att vi byggt ett skelett för över 30 miljoner som saknar värde för någon. Vilken väg en politisk majoritet i Ale väljer är när man tittar på det utifrån tämligen enkel. Räntan är ju trots allt fortfarande riktigt låg och backa sig ur det här är som sagt inte möjligt.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…