21 537 invånare fanns på plats när Ale kommun bildades 1974. 50 år senare kan kommunen räkna in 32 446 alebor. En befolkningstillväxt på knappt 51%. Det låter ganska hälsosamt, men att Ale ska nå 52 000 invånare redan om drygt 25 år känns redan orealistiskt – åtminstone med dagens ökningstakt. Den är nämligen mer eller mindre noll.
När jag läste Ale kommuns årsredovisning för 2023 och upptäckte att befolkningstillväxten landade på ynka 52 personer blev jag nyfiken på hur det lät tidigare. Jag dök ner i det lokala tidningsarkivet och hittade en artikel från 2016. Då spåddes en stabil befolkningstillväxt de kommande åren på mellan 3 till 4%. Svaret för 2023 blev 0,1%.
Prognosen för Ales befolkning var att 2020 notera 33 547 invånare. Där är vi inte ens fyra år senare. 2023 kan vi räkna till 32 446 och kommunen har slutat växa. Någon större tillväxt är heller inte att vänta de kommande åren. Inga stora bostadsområden är i startgroparna, men i ett längre perspektiv ljusnar det.
I Älvängen, Nödinge och Surte finns det stora byggplaner. Problemet är att de ser ut att sjösättas mer eller mindre samtidigt. Här kommer det att vara viktigt att balansera rätt. Hur många orter kan växa samtidigt med tanke på de nödvändiga investeringar i skolor, förskolor och fritidsanläggningar som följer? Hur stor befolkningstillväxt klarar en kommun årligen? Slutsatsen kommer sannolikt att bli att ”lagom” fortfarande är bäst. Det betyder att detaljplanerna portioneras ut för att inte kommunens expansion ska äventyra ekonomin.
Att tillväxten har kommit av sig har inte bara sin förklaring i avsaknaden av antagna detaljplaner, utan pandemin, den osäkra konjunkturen med högre räntor och höjda materialpriser har spelat en avgörande roll.
Det är faktorer som är svåra att kalkylera med. Vi är många som inte ens visste hur en pandemi kunde slå ut ett samhälle. Det som är bra är att kommunen får ytterligare ett par år på sig att bygga upp sin betalningsförmåga. Den politiska majoriteten har envist hållit fast vid ett stabilt överskottsmål. Pengar som ska användas för att klara framtida investeringar, men när tillväxten nu nuddar vid noll och den förväntade tillväxten mer eller mindre uteblir kan det bli svårt att motivera fortsatta effektiviseringar. Inte minst när skolan och omsorgen skriker efter resurser.
2024 firar Ale kommun 50 år. Vi kan konstatera att befolkningen har växt med i genomsnitt 1% per år och mår just nu väldigt bra – rent ekonomiskt. Kanske är det en fingervisning om att just 1% är en sund tillväxttakt?
Kanske ska det långsiktiga målet om 52 000 invånare 2050 skrotas redan nu? Resultatkravet kan sänkas och personaltätheten i både skola och omsorg kan stärkas. Det om något vore väl sunt?