Dialogmöten

Vårens ortsmöten har rullat i gång. Det startade som ett projekt för att stärka närdemokratin i Ale. Surte och Hålanda var två piloter, men ganska snart (1998) beslutades att ortsutvecklingsmöten skulle arrangeras på tio platser i Ale.  För oss som mer eller mindre har närvarat på samtliga möten under snart 20 år har det varit en givande resa. Enda problemet har varit att fler medborgare borde ha upptäckt det. Åsikterna om saker som borde förbättras på orten är alltid hur många som helst, allt från potthål i vägen till farliga lekplatser. Kommunens representanter har ofta gått hem mer upplysta och även om det ibland har tagit tid så har problemen blivit lösta. När de inte har blivit det har det varit en lång väntan till nästa ortsmöte, ett halvår bort, för att på nytt få debattera frågan.

Det är sett till dagens krav på effektivitet och utveckling inte hållbart. Kommunikationen går snabbare i båda riktningarna. Ale kommun har sedan länge flera olika vägar för invånarna att lämna synpunkter. Via nätet kan du snabbt fylla i ett klagomål under fliken ”Fixa min gata”. Likaså finns det en allmän synpunktshantering på kommunens hemsida. Du behöve inte vänta på höstens och vårens ortsmöte. När dessutom närvaron på mötena har varierat kraftigt de senaste åren var nog beslutet att försöka hitta en ny mötesform lätt, men för att sätta lite extra huvudbry på den politiska ledningen har de tre inledande ortsmötena varit riktigt välbesökta. I Nödinge räckte inte ens stolarna till. Intresset att påverka den egna orten har hela tiden varit stor, men det är mötesformen som självklart måste utvecklas.

Jag gillar tanken på en rakare dialog med invånarna. Släpp in dem tidigare i diskussionen, inte när besluten redan är tagna. Samla representanter från samtliga sektorer samt politiker från respektive nämnd. Bjud in till Dialog Surte/Bohus. Låt invånarna själva komma med frågorna, i förväg eller spontant. Svaren blir därefter. Provocera ortsborna i inbjudan till mötet med ett antal frågeställningar; ”Vad tycker ni om att riva Bohus centrum? Är idén om en linbana till Kungälv värd att utreda? Är Jennylund rätt plats för ett friidrottsgymnasium? Välkommen till dialog om aktuella frågor i Surte/Bohus.

Jag tror att tio ortsmöten istället kan halveras. Slå ihop Skepplanda/Hålanda/Alvhem och Nol/Alafors/Starrkärr liksom Surte/Bohus. Nödinge och Älvängen får som centralorter lite större utrymme, vilket säkert också lär behövas. Under dessa dialogmöten förväntas podiet kunna lämna övergripande svar direkt, mer detaljerade svar ska kunna läsas på hemsidan inom sju dagar. Det viktigaste är att dagens ortsutvecklingsmöten inte glöms bort och bedöms meningslösa bara för att medelåldern har varit hög. Våra äldre är också en del av samhället och många av dem har sett ortsmötet som en höjdpunkt. Således ska ortsmötet inte avvecklas utan utvecklas till något bättre och därmed nå ut till fler.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…