Dialogmöten

Vårens ortsmöten har rullat i gång. Det startade som ett projekt för att stärka närdemokratin i Ale. Surte och Hålanda var två piloter, men ganska snart (1998) beslutades att ortsutvecklingsmöten skulle arrangeras på tio platser i Ale.  För oss som mer eller mindre har närvarat på samtliga möten under snart 20 år har det varit en givande resa. Enda problemet har varit att fler medborgare borde ha upptäckt det. Åsikterna om saker som borde förbättras på orten är alltid hur många som helst, allt från potthål i vägen till farliga lekplatser. Kommunens representanter har ofta gått hem mer upplysta och även om det ibland har tagit tid så har problemen blivit lösta. När de inte har blivit det har det varit en lång väntan till nästa ortsmöte, ett halvår bort, för att på nytt få debattera frågan.

Det är sett till dagens krav på effektivitet och utveckling inte hållbart. Kommunikationen går snabbare i båda riktningarna. Ale kommun har sedan länge flera olika vägar för invånarna att lämna synpunkter. Via nätet kan du snabbt fylla i ett klagomål under fliken ”Fixa min gata”. Likaså finns det en allmän synpunktshantering på kommunens hemsida. Du behöve inte vänta på höstens och vårens ortsmöte. När dessutom närvaron på mötena har varierat kraftigt de senaste åren var nog beslutet att försöka hitta en ny mötesform lätt, men för att sätta lite extra huvudbry på den politiska ledningen har de tre inledande ortsmötena varit riktigt välbesökta. I Nödinge räckte inte ens stolarna till. Intresset att påverka den egna orten har hela tiden varit stor, men det är mötesformen som självklart måste utvecklas.

Jag gillar tanken på en rakare dialog med invånarna. Släpp in dem tidigare i diskussionen, inte när besluten redan är tagna. Samla representanter från samtliga sektorer samt politiker från respektive nämnd. Bjud in till Dialog Surte/Bohus. Låt invånarna själva komma med frågorna, i förväg eller spontant. Svaren blir därefter. Provocera ortsborna i inbjudan till mötet med ett antal frågeställningar; ”Vad tycker ni om att riva Bohus centrum? Är idén om en linbana till Kungälv värd att utreda? Är Jennylund rätt plats för ett friidrottsgymnasium? Välkommen till dialog om aktuella frågor i Surte/Bohus.

Jag tror att tio ortsmöten istället kan halveras. Slå ihop Skepplanda/Hålanda/Alvhem och Nol/Alafors/Starrkärr liksom Surte/Bohus. Nödinge och Älvängen får som centralorter lite större utrymme, vilket säkert också lär behövas. Under dessa dialogmöten förväntas podiet kunna lämna övergripande svar direkt, mer detaljerade svar ska kunna läsas på hemsidan inom sju dagar. Det viktigaste är att dagens ortsutvecklingsmöten inte glöms bort och bedöms meningslösa bara för att medelåldern har varit hög. Våra äldre är också en del av samhället och många av dem har sett ortsmötet som en höjdpunkt. Således ska ortsmötet inte avvecklas utan utvecklas till något bättre och därmed nå ut till fler.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…