Dråpslag för Ale gymnasium

Ledare vecka 6 2013

Fedagens intagningsbesked blev ett dråpslag för Ale. Blott 45 av 369 möjliga elever har valt ett program i Ale gymnasium. Av dessa är 34 behöriga. Det är självklart inget annat än en total katastrof. Det faktum att det idag finns ett överskott av gymnasieplatser i Göteborgsregionen medför också att det knappast är troligt att det preliminära intagningsbeskedet kommer att skilja sig nämnvärt från det faktiska i augusti när nästa läsår börjar. Idag kommer alla elever in på sina förstaval, då samtliga skolor är tacksamma för varje sökande.

Ale gymnasium är inget undantag. Många andra kommunala gymnasieskolor står inför liknande utmaningar. Frågan de måste ställa sig är avveckling eller utveckling?

Ale gymnasium skiljer sig på en punkt och det är att dagens situation redan är prekär. Skolan är för stor både till utrymme och organisation för de elever som redan går där. Det är alltför få elever att fördela kostnaderna på. Nästa år blir det enligt intagningsbeskedet dessutom ännu värre. Med hur få elever kan en kommunal gymnasieskola överleva? Troligtvis har Ale gymnasium redan passerat den gränsen.

Vi har hyllat våra förbättrade kommunikationer med ny väg och järnväg. Intagningsbeskedet till Göteborgs alla gymnasieutbildningar visar en annan sida av myntet. Närheten till Göteborg gör att ingen snart ser något hinder i avståndet när det gäller att välja arbete eller utbildning. Det är inget vi heller ska beklaga bara konstatera. Alla kommuner kan inte ha allt. En kommunal gymnasieskola är en dyr verksamhet om elevtalet är lågt. För att inte hamna där bör kommunerna samarbeta och gemensamt erbjuda attraktiva utbildningar på de platser dit ungdomarna söker sig. Det är heller ingen som ska känna att de inte har gjort ett tillräckligt bra jobb för att rädda Ale gymnasium. Eleverna har inte valt bort sin ”egen” skola, de har valt ett annat alternativ. Handen på hjärtat, med den stora staden inom räckhåll och flera hundra olika gymnasieutbildningar, vad hade du själv valt? Ales förvaltningsledning vet dessutom att det redan är billigare att köpa gymnasieplatser i kranskommunerna än att låta dem gå i den egna skolan.

Med ansvar för vår gemensamma ekonomi måste självklart politikerna ta kloka beslut. Att driva en gymnasieskola i framtiden där kanske bara ett par hundra elever går kommer att kosta en förmögenhet. Pengar som grundskolan behöver för att öka kunskaperna och garantera att inte var fjärde elev går ur nian utan fullständiga betyg.

Vad händer då på sikt? Ale gymnasium som fastighet står där den står. Det blir den stora utmaningen om nu kommunledningen bestämmer sig för att avveckla den kommunala gymnasieskolan. Alternativen är inte särskilt många. Den är trots allt byggd som en skola. Samtidigt planeras just nu en ny grundskola vid Norra Kilandavägen i Nödinge. En lokalisering som med all rätt fått mycket kritik, då det än så länge saknas en säker trafiklösning. Kanske skulle man tänka om. Låta Ale gymnasium bli en högstadieskola och låta Nödingeskolan och Kyrkbyskolan matcha behovet för de yngre årskullarna inklusive förskola. Då skulle plötsligt samhället Nödinge ha löst behoven för den kommande expansionen.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…