Dråpslag för Ale gymnasium

Ledare vecka 6 2013

Fedagens intagningsbesked blev ett dråpslag för Ale. Blott 45 av 369 möjliga elever har valt ett program i Ale gymnasium. Av dessa är 34 behöriga. Det är självklart inget annat än en total katastrof. Det faktum att det idag finns ett överskott av gymnasieplatser i Göteborgsregionen medför också att det knappast är troligt att det preliminära intagningsbeskedet kommer att skilja sig nämnvärt från det faktiska i augusti när nästa läsår börjar. Idag kommer alla elever in på sina förstaval, då samtliga skolor är tacksamma för varje sökande.

Ale gymnasium är inget undantag. Många andra kommunala gymnasieskolor står inför liknande utmaningar. Frågan de måste ställa sig är avveckling eller utveckling?

Ale gymnasium skiljer sig på en punkt och det är att dagens situation redan är prekär. Skolan är för stor både till utrymme och organisation för de elever som redan går där. Det är alltför få elever att fördela kostnaderna på. Nästa år blir det enligt intagningsbeskedet dessutom ännu värre. Med hur få elever kan en kommunal gymnasieskola överleva? Troligtvis har Ale gymnasium redan passerat den gränsen.

Vi har hyllat våra förbättrade kommunikationer med ny väg och järnväg. Intagningsbeskedet till Göteborgs alla gymnasieutbildningar visar en annan sida av myntet. Närheten till Göteborg gör att ingen snart ser något hinder i avståndet när det gäller att välja arbete eller utbildning. Det är inget vi heller ska beklaga bara konstatera. Alla kommuner kan inte ha allt. En kommunal gymnasieskola är en dyr verksamhet om elevtalet är lågt. För att inte hamna där bör kommunerna samarbeta och gemensamt erbjuda attraktiva utbildningar på de platser dit ungdomarna söker sig. Det är heller ingen som ska känna att de inte har gjort ett tillräckligt bra jobb för att rädda Ale gymnasium. Eleverna har inte valt bort sin ”egen” skola, de har valt ett annat alternativ. Handen på hjärtat, med den stora staden inom räckhåll och flera hundra olika gymnasieutbildningar, vad hade du själv valt? Ales förvaltningsledning vet dessutom att det redan är billigare att köpa gymnasieplatser i kranskommunerna än att låta dem gå i den egna skolan.

Med ansvar för vår gemensamma ekonomi måste självklart politikerna ta kloka beslut. Att driva en gymnasieskola i framtiden där kanske bara ett par hundra elever går kommer att kosta en förmögenhet. Pengar som grundskolan behöver för att öka kunskaperna och garantera att inte var fjärde elev går ur nian utan fullständiga betyg.

Vad händer då på sikt? Ale gymnasium som fastighet står där den står. Det blir den stora utmaningen om nu kommunledningen bestämmer sig för att avveckla den kommunala gymnasieskolan. Alternativen är inte särskilt många. Den är trots allt byggd som en skola. Samtidigt planeras just nu en ny grundskola vid Norra Kilandavägen i Nödinge. En lokalisering som med all rätt fått mycket kritik, då det än så länge saknas en säker trafiklösning. Kanske skulle man tänka om. Låta Ale gymnasium bli en högstadieskola och låta Nödingeskolan och Kyrkbyskolan matcha behovet för de yngre årskullarna inklusive förskola. Då skulle plötsligt samhället Nödinge ha löst behoven för den kommande expansionen.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…