En nyttig käftsmäll!

Ledare vecka 43 2013

Det var en käftsmäll som heter duga och ibland är det precis vad som behövs för att väcka någon som inte förstår.

Jag skulle till Stockholm över helgen och hade planerat att ta pendeln till centralstationen. Smidigare kommunikation är svår att hitta. Fascinerande att man bara med ett enkelt tågbyte kan ta sig från Ale till huvudstaden på under fyra timmar. Nu blir det ju inte alltid som planerat och tiden rann iväg alldeles för snabbt denna förmiddag. Vid lunchtid upptäckte jag att pendeln skulle bli svår att hinna med. Äh, jag får ta bilen. Det har fungerat i alla år, varför skulle det vara skillnad nu? Framme i Göteborg gläds jag över att det finns gott om parkeringsplatser, dessutom väldigt nära centralstationen. Jag skulle snart förstå varför…

Vid parkeringsautomaten drar jag mitt kort och trycker snabbt på knappen för 10 kronor. Jag var förberedd på att trycka några gånger, jag skulle vara borta till söndag. Plötsligt var jag uppe i 150 kronor och hade ändå inte kommit längre än till lördag morgon. Vad är det här? Jag började läsa på taxeinformationen. 195 kr/dygnet! Jag skulle komma hem med tretåget på söndag eftermiddag och förstod hastigt och mindre lustigt att parkeringsavgiften skulle överstiga tågbiljetten till Stockholm! Nu var jag sent ute och det var definitivt inte läge att tänka på alternativ, det fanns liksom inga…

Jag matade förargat och besviket på. Det blev 580 kr – bara för att parkera bilen! I jämförelse med tågbiljetten som jag fyndat för 495 kronor kände jag mig lurad. Det var dyrare att parkera bilen i Göteborg än att resa de 50 milen till Stockholm.

Väl ombord på tåget kunde jag inte hålla mig. Jag började omgående att diskutera min upptäckt och ”rånet” jag utsatts för på parkeringen. Den något äldre kvinnan mittemot log lite och frågade sedan: ”Hur tycker du att vi ska få folk att ändra beteende då? Eller ska det planlösa bilåkandet med en i varje fordon fortsätta öka i samma takt som klimatförändringarna?”

Aj! Det hade gått för fort. Jag som ändå har läst spaltmeter efter spaltmeter om regionens och statsmaktens försök att förmå medborgarna att tänka miljövänligt och åka mer kollektivt, ändå gick jag rakt i fällan. Det är ju sådana som jag som förstör. Jag läser, noterar och nickar instämmande – för att i nästa stund sätta mig oberörd i min egen bil. Det är sådana som jag som förtjänar en rejäl släng på käften för att vakna.

Jag harklade mig, efter att ha suttit tyst ett tag, och med lite förmäten stämma uttryckte jag  580 kronor för att parkera en bil ändå måste anses vara något överdrivet?

”Uppenbarligen inte, eftersom många fortsätter att använda bilen i tid och otid”. För den här damen bet inga ursäkter. Hon tyckte till och med att avgifterna kunde höjas ytterligare.

Hon skulle bli bönhörd. När jag kom hem på söndagen var tåget försenat och väl framme vid bilen kunde jag konstatera att jag bestraffats med ytterligare 400 kronor… Det var som sagt en rejäl käftsmäll att ta bilen till Göteborg och jag lovar att inget göra om det!

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…