Krokholmen en förmån

Ledare vecka 33 2013

Har du varit ute på den där ön igen? För många aleungdomar är Krokholmen mer än bara en ö, så även för många av personalen på Ale Fritid. Krokholmen har utgjort en viktig kärna i sommarlovsverksamheten under mer än 20 års tid och väl där är det inte svårt att förstå varför. I en förförisk skärgård fritt från det mesta blir Krokholmen ett härligt avbrott från vardagen för många ungdomar i Ale.

Under de senaste åtta åren har även den internationella entreprenörsutbildningen YEE förlagts till lägergården på Krokholmen. En bättre plats att för främmande gäster visa upp västkusten och Sveriges bästa sidor på har jag svårt att tänka mig. Sen att någon väljer att upptäcka just brännmaneter får man kanske räkna med… Men visst har jag varit ute på ön igen! Det är en förmån att få dokumentera denna entreprenörsutbildning varje år, att få möta ungdomar från sju olika länder berikar på många sätt.

I år var det trettonde året i följd som Ale kommun arrangerade YEE, konsten att tänka kreativt, men det var första gången som Botswana skickade deltagare. Avsikten var självklart att få en tydligare bild av utbildningen som Ale kommun genom ett miljonbidrag från SIDA fått uppdraget att genomföra i Botswana. Det blev en lärorik vecka för de exotiska vännerna, men även om vi tror oss leva i den bästa av världar upplevde jag inte att våra nya vänner imponerades i den utsträckning som jag förväntat mig. Istället var det deras egen stolthet över att representera Botswana som imponerade på mig. Jodå, infrastrukturen med stora fina vägar, rena gator och en vacker skärgård gick inte obemärkt förbi, men maten och – hör och häpna med tanke på den för oss sköna temperaturen – kylan överraskade dem. Vi har inte riktigt samma referensramar, men det är när man vågar bland kulturer, förväntningar och erfarenheter som det blir en spännande och givande mix. Det tror jag alla deltagare i YEE genom åren kan skriva under. Sedan  exakt vad vi kan ha för utbyte med Botswana, vad vi kan lära, blir en senare fråga. Den känns inte helt glasklar att besvara!

Alebyggens besked om 36 nya hyresrätter i Älvängen är avgörande för kommunens utveckling. Vi måste skapa nyproduktion för att dels locka nya alebor dels få till stånd en omflyttning. Nya bostäder attraherar inte bara de som inte bor här, utan också alebor som kanske sitter kvar i ett för stort hus eller lägenhet. Nyproduktion som Alebyggen nu bidrar till även om de inte bygger själva öppnar dörrar för expansion. Att den sker i Kronogården som länge varit en vision är särskilt positivt. Nu tar det ordentlig fart och kommer att bidra till att området börjar ta visuell form. Att en tvåa på drygt 52 kvm sedan kostar 6800 kr/månaden ligger tyvärr utanför Alebyggens inflytande, men det är en fråga som måste lyftas och analyseras politiskt en gång för alla.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…