Krokholmen en förmån

Ledare vecka 33 2013

Har du varit ute på den där ön igen? För många aleungdomar är Krokholmen mer än bara en ö, så även för många av personalen på Ale Fritid. Krokholmen har utgjort en viktig kärna i sommarlovsverksamheten under mer än 20 års tid och väl där är det inte svårt att förstå varför. I en förförisk skärgård fritt från det mesta blir Krokholmen ett härligt avbrott från vardagen för många ungdomar i Ale.

Under de senaste åtta åren har även den internationella entreprenörsutbildningen YEE förlagts till lägergården på Krokholmen. En bättre plats att för främmande gäster visa upp västkusten och Sveriges bästa sidor på har jag svårt att tänka mig. Sen att någon väljer att upptäcka just brännmaneter får man kanske räkna med… Men visst har jag varit ute på ön igen! Det är en förmån att få dokumentera denna entreprenörsutbildning varje år, att få möta ungdomar från sju olika länder berikar på många sätt.

I år var det trettonde året i följd som Ale kommun arrangerade YEE, konsten att tänka kreativt, men det var första gången som Botswana skickade deltagare. Avsikten var självklart att få en tydligare bild av utbildningen som Ale kommun genom ett miljonbidrag från SIDA fått uppdraget att genomföra i Botswana. Det blev en lärorik vecka för de exotiska vännerna, men även om vi tror oss leva i den bästa av världar upplevde jag inte att våra nya vänner imponerades i den utsträckning som jag förväntat mig. Istället var det deras egen stolthet över att representera Botswana som imponerade på mig. Jodå, infrastrukturen med stora fina vägar, rena gator och en vacker skärgård gick inte obemärkt förbi, men maten och – hör och häpna med tanke på den för oss sköna temperaturen – kylan överraskade dem. Vi har inte riktigt samma referensramar, men det är när man vågar bland kulturer, förväntningar och erfarenheter som det blir en spännande och givande mix. Det tror jag alla deltagare i YEE genom åren kan skriva under. Sedan  exakt vad vi kan ha för utbyte med Botswana, vad vi kan lära, blir en senare fråga. Den känns inte helt glasklar att besvara!

Alebyggens besked om 36 nya hyresrätter i Älvängen är avgörande för kommunens utveckling. Vi måste skapa nyproduktion för att dels locka nya alebor dels få till stånd en omflyttning. Nya bostäder attraherar inte bara de som inte bor här, utan också alebor som kanske sitter kvar i ett för stort hus eller lägenhet. Nyproduktion som Alebyggen nu bidrar till även om de inte bygger själva öppnar dörrar för expansion. Att den sker i Kronogården som länge varit en vision är särskilt positivt. Nu tar det ordentlig fart och kommer att bidra till att området börjar ta visuell form. Att en tvåa på drygt 52 kvm sedan kostar 6800 kr/månaden ligger tyvärr utanför Alebyggens inflytande, men det är en fråga som måste lyftas och analyseras politiskt en gång för alla.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Över 30 miljoner till lokal utveckling

Leader Göta älv & Säveån är ett av 40 leaderområden…

Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år

Vid 1850-talets ingång hade den nyevangeliska väckelserörelsen blivit en begynnande…

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…