Olycklig strategi

Budskapet om att ortsutvecklingsmötenas tid är förbi har inte mötts av några applåder. Strategin att inte kunna presentera ett nytt upplägg innan det gamla avslutas faller inte i god jord. Medborgarna har efter 20 år sett ortsmötet som ett bra forum att göra sin röst hörd. De är nu med all rätt rädda för att distanseras från kommunen. Det var särskilt tydligt i Surte. Den gamla bruksorten har stolta traditioner och har gått från ett viktigt industrisamhälle i Ale till ett stopp för pendeltåget. Beskedet om att ortsmötena inte längre kommer att arrangeras som tidigare kändes för en del som ytterligare en distansering av samhället.

Med insikt i Ale kommuns arbete för att utveckla medborgardialogen vill jag ändå mana till lugn. Ortsutvecklingsmötena kommer självfallet att ersättas, men det är olyckligt att formerna inte är klara. Det skapar en onödig oro och ger sken av att inte vara en prioriterad fråga. Vi får hoppas att vi ganska omgående får chansen att skriva om framtidens medborgardialog – ”för den ska väl inte också digitaliseras” – som en nervös ortsbo mumlade.

För 16:e gången arrangerar Ale kommun sin internationella entreprenörsutbildning. YEE, young entrepreneurs in new Europe, vänder sig till ungdomar i åldern 17-23 år. Jag har haft förmånen att följa utbildningen från starten 2001 och jag upphör aldrig att förvånas över dess effekter. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör utbildningen så unik, men när ungdomar utvecklas från blyga och osäkra till självsäkra individer som utan darr på rösten presenterar en affärsidé på engelska då finns det någon form av magi.

Helheten, konceptet, bygger på att låta deltagarna samtala och utföra kreativa övningar – både individuellt och i grupp – för att sedan borra sig på djupet inom ett valt område. De får hjälp och stöd av Sveriges och Europas främsta lärare inom entreprenörskap. En av dem är Dennis Larsen som själv gick utbildningen när den testades för första gången. Bara det är en saga. Pedagogerna hjälper deltagarna att analysera hoten och se möjligheterna. Vilka styrkor och svagheter finns bakom den valda idén? Arbetet engagerar och det är häftigt att se hur de ungdomar som verkade minst intresserade när utbildningen startade sitta uppe längst, långt in på natten, dagen före presentationen. YEE vänder sig absolut inte enbart till ungomar som är bäst i klassen. Det räcker gott med nyfikenhet och ett kreativt intresse. Varför jag skriver beror på att det fortfarande finns ett fåtal platser kvar till årets upplaga och det är ett tillfälle som alla ungdomar borde ta. Vet du någon som kanske borde ta chansen? Hänvisa dem till kommunens hemsida för mer information.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…