Budskapet om att ortsutvecklingsmötenas tid är förbi har inte mötts av några applåder. Strategin att inte kunna presentera ett nytt upplägg innan det gamla avslutas faller inte i god jord. Medborgarna har efter 20 år sett ortsmötet som ett bra forum att göra sin röst hörd. De är nu med all rätt rädda för att distanseras från kommunen. Det var särskilt tydligt i Surte. Den gamla bruksorten har stolta traditioner och har gått från ett viktigt industrisamhälle i Ale till ett stopp för pendeltåget. Beskedet om att ortsmötena inte längre kommer att arrangeras som tidigare kändes för en del som ytterligare en distansering av samhället.
Med insikt i Ale kommuns arbete för att utveckla medborgardialogen vill jag ändå mana till lugn. Ortsutvecklingsmötena kommer självfallet att ersättas, men det är olyckligt att formerna inte är klara. Det skapar en onödig oro och ger sken av att inte vara en prioriterad fråga. Vi får hoppas att vi ganska omgående får chansen att skriva om framtidens medborgardialog – ”för den ska väl inte också digitaliseras” – som en nervös ortsbo mumlade.
För 16:e gången arrangerar Ale kommun sin internationella entreprenörsutbildning. YEE, young entrepreneurs in new Europe, vänder sig till ungdomar i åldern 17-23 år. Jag har haft förmånen att följa utbildningen från starten 2001 och jag upphör aldrig att förvånas över dess effekter. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör utbildningen så unik, men när ungdomar utvecklas från blyga och osäkra till självsäkra individer som utan darr på rösten presenterar en affärsidé på engelska då finns det någon form av magi.
Helheten, konceptet, bygger på att låta deltagarna samtala och utföra kreativa övningar – både individuellt och i grupp – för att sedan borra sig på djupet inom ett valt område. De får hjälp och stöd av Sveriges och Europas främsta lärare inom entreprenörskap. En av dem är Dennis Larsen som själv gick utbildningen när den testades för första gången. Bara det är en saga. Pedagogerna hjälper deltagarna att analysera hoten och se möjligheterna. Vilka styrkor och svagheter finns bakom den valda idén? Arbetet engagerar och det är häftigt att se hur de ungdomar som verkade minst intresserade när utbildningen startade sitta uppe längst, långt in på natten, dagen före presentationen. YEE vänder sig absolut inte enbart till ungomar som är bäst i klassen. Det räcker gott med nyfikenhet och ett kreativt intresse. Varför jag skriver beror på att det fortfarande finns ett fåtal platser kvar till årets upplaga och det är ett tillfälle som alla ungdomar borde ta. Vet du någon som kanske borde ta chansen? Hänvisa dem till kommunens hemsida för mer information.