Viktigt att rösta ja

Ledare vecka 11 2014

Ska Göteborgsregionen, Västsverige och inte minst Göteborg fortsätta utvecklas är en rejäl satsning på infrastrukturen i och runt staden ett måste. Västsvenska paketet som staten medfinansierar till 17 miljarder är av helt avgörande betydelse. Finansieringen av detta gigantiska projekt riskerar att skjutas i sank när göteborgarna ska folkomrösta om trängselskatten i höst. Ett nej innebär att varje enskild del i det västsvenska paketet istället kommer att prövas separat och då ställas mot alla övriga önskemål om infrastrukturprojekt i landets tillväxtregioner. Det blir då ingen helhet och heller inga garantier om när infrastrukturen i Göteborg kan vara klar. Framtidsutsikterna för att etablera i landets näst största stad blir diffusa. Tillväxten av nya företag kommer att utebli och expansionen av de befintliga lär hämmas betänkligt. Det ligger lite i potten när den populistiska folkomröstningen ska äga rum. Detta bekräftade finansminister Anders Borg när han gästade ett seminarium i Göteborg.

Som medlem i Västsvenska Handelskammaren hade jag möjlighet att lyssna till den numera välpolerade moderaten utan hästsvans och utan politiskt tyckande kan jag bara hålla med om att vi måste se satsningarna på infrastrukturen i Göteborg med lite större ögon. Det gäller även vi som bor och verkar i Ale. Om Göteborg och näringslivet där tappar fart kommer det att spilla över på oss. Det blir en negativ spiral. På samma sätt som det kommer att skvätta positiva effekter om tillväxten och expansionen av staden fortsätter och allra helst ökar i tempo. Därför är folkomröstningen viktig att diskutera även för oss. Den tillfälliga trängselskatten under utbyggnaden är en investering i vår gemensamma framtid.

För övrigt passade Borg på att försvara regeringens nya strategi att minska bidragen och delvis avbryta ”skattesänkarpolitiken”. Det som var anmärkningsvärt var att han motiverade det genom att hänvisa till den 80-talets finansminister, socialdemokraten Kjell-Olof Feldt. ”Han har lärt oss att spara i goda tider för att kunna stimulera när det åter blir tufft och lågkonjunkturen hotar runt hörnet” sa Borg.

Veckans snackis blev självklart Socialdemokraternas utbrytare Tyrone Hansson och Rolf Engström som bildat eget parti, Framtid i Ale. Nu berättar de varför och vilka målen är. Den politiska pajkastningen har tröttat ut dem, nu vill de skapa samsyn och en bred politisk samverkan. Det är en ambitiös målsättning, men faktum är att det redan talas mer samverkan i Ale än på länge. Fast det är en självklar effekt av att alla är i behov av varandra. En stark majoritet för Socialdemokraterna eller Moderaterna främjar knappast dialogen partierna emellan. Frågan är också hur villiga S är att samverka med Framtid i Ale efter den kritik som riktas mot ledarskapet i det röda arbetarpartiet?

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…