Viktigt att rösta ja

Ledare vecka 11 2014

Ska Göteborgsregionen, Västsverige och inte minst Göteborg fortsätta utvecklas är en rejäl satsning på infrastrukturen i och runt staden ett måste. Västsvenska paketet som staten medfinansierar till 17 miljarder är av helt avgörande betydelse. Finansieringen av detta gigantiska projekt riskerar att skjutas i sank när göteborgarna ska folkomrösta om trängselskatten i höst. Ett nej innebär att varje enskild del i det västsvenska paketet istället kommer att prövas separat och då ställas mot alla övriga önskemål om infrastrukturprojekt i landets tillväxtregioner. Det blir då ingen helhet och heller inga garantier om när infrastrukturen i Göteborg kan vara klar. Framtidsutsikterna för att etablera i landets näst största stad blir diffusa. Tillväxten av nya företag kommer att utebli och expansionen av de befintliga lär hämmas betänkligt. Det ligger lite i potten när den populistiska folkomröstningen ska äga rum. Detta bekräftade finansminister Anders Borg när han gästade ett seminarium i Göteborg.

Som medlem i Västsvenska Handelskammaren hade jag möjlighet att lyssna till den numera välpolerade moderaten utan hästsvans och utan politiskt tyckande kan jag bara hålla med om att vi måste se satsningarna på infrastrukturen i Göteborg med lite större ögon. Det gäller även vi som bor och verkar i Ale. Om Göteborg och näringslivet där tappar fart kommer det att spilla över på oss. Det blir en negativ spiral. På samma sätt som det kommer att skvätta positiva effekter om tillväxten och expansionen av staden fortsätter och allra helst ökar i tempo. Därför är folkomröstningen viktig att diskutera även för oss. Den tillfälliga trängselskatten under utbyggnaden är en investering i vår gemensamma framtid.

För övrigt passade Borg på att försvara regeringens nya strategi att minska bidragen och delvis avbryta ”skattesänkarpolitiken”. Det som var anmärkningsvärt var att han motiverade det genom att hänvisa till den 80-talets finansminister, socialdemokraten Kjell-Olof Feldt. ”Han har lärt oss att spara i goda tider för att kunna stimulera när det åter blir tufft och lågkonjunkturen hotar runt hörnet” sa Borg.

Veckans snackis blev självklart Socialdemokraternas utbrytare Tyrone Hansson och Rolf Engström som bildat eget parti, Framtid i Ale. Nu berättar de varför och vilka målen är. Den politiska pajkastningen har tröttat ut dem, nu vill de skapa samsyn och en bred politisk samverkan. Det är en ambitiös målsättning, men faktum är att det redan talas mer samverkan i Ale än på länge. Fast det är en självklar effekt av att alla är i behov av varandra. En stark majoritet för Socialdemokraterna eller Moderaterna främjar knappast dialogen partierna emellan. Frågan är också hur villiga S är att samverka med Framtid i Ale efter den kritik som riktas mot ledarskapet i det röda arbetarpartiet?

Mer från ledare

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Senaste nytt

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…

Julstämning i Lödöse

Förutsättningarna var de bästa tänkbara. Låt vara att det inte…

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…