Alebackens John Stjerna och Ale Invites produktionsledare, Johan Schmeling, har intensiva veckor framför sig. I år ska SVT direktsända när världseliten kommer för att hoppa. De tekniska kraven är stora och dessutom ska eventet vara dimensionerat för 15 000 besökare.
Alebackens John Stjerna och Ale Invites produktionsledare, Johan Schmeling, har intensiva veckor framför sig. I år ska SVT direktsända när världseliten kommer för att hoppa. De tekniska kraven är stora och dessutom ska eventet vara dimensionerat för 15 000 besökare.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2016/01/V-0416-Ale-Invite2.jpg

Tar sats mot årets stora vinterfest

ALAFORS. 230 meter lång ansats och 12 meter högt – Ale Invite Big Air blir en höjdare för såväl publik som deltagare.
Hela evenemanget får i år ett rejält lyft och direktsändningen i SVT är kronan på verket.
– Det är ett gott betyg att nationell tv redan andra året vill sända tävlingen, myser Johan Schmeling, produktionsledare.

Världseliten i snowboard är återigen på väg till Alebacken i lilla Alafors. Det beräknas även mellan 10-15 000 entusiaster vara. Ale Invite 2016 har siktet inställt på en folkfest i vinterskrud och projektledningen har förbättrat alla delar i eventet från i fjol. Ett gigantiskt restaurangtält om 800 kvm, ett större matutbud, fler barnaktiviteter och flytten av hoppet gör att Alebacken kan hålla öppet som vanligt.

– Jag tror inte eventet kan bli mycket större än så här. Nu utnyttjar vi ytorna maximalt och faller allt på plats blir det helt suveränt. Alebacken är i grunden en ideell förening och ett större event än årets upplaga tror jag inte organisationen tål. Det är egentligen helt overkligt vad vi med begränsade resurser har lyckats skapa. Engagemanget här i Alebacken är obeskrivligt och helt avgörande för att vi ska lyckas, säger Johan Schmeling.

Idén om att flytta hoppet och ge möjlighet för backen att hålla öppet som vanligt kläckte eldsjälen John Stjerna i somras.

– Det handlar både om att vi ville begränsa Ale Invites påverkan på vår ordinarie verksamhet. Nu kan vi dels hålla backen öppen under eventet dels under hela veckan som förberedelserna pågår. Det betyder att vi inte löper någon risk att förlora intäkter, säger John som såg fler betydande effekter av att flytta hoppet.

Nya nedfarter

– Det gjorde att vi samtidigt fick möjlighet att förverkliga ytterligare ett par nedfarter. En blir lång och flack, men det finns också ett brantare alternativ. Ligger snön kvar efter Ale Invite kommer Alebacken att kunna erbjuda ett system med olika och mycket varierade nedfarter. Det blir ett lyft, säger han.

Förutsättningarna för att bygga det nya hoppet har varit de bästa tänkbara. Totalt har 66 000 kubikmeter snö tillverkats och snödjupet i backen är 1-4 meter. Bättre än någonsin.

– Vi har aldrig gjort så här mycket snö tidigare och jag lovar nästan garantera att oavsett väder kommer vi inte ha någon snöbrist den 13 februari, säger John Stjerna.

SVT direktsänder

Beskedet om att Sveriges Television beslutat direktsända tävlingen är ett kvitto på att Ale Invite också nått en status i omvärlden.

– Det känns helt fantastiskt. Vi hade kontakt redan förra året, men då kolliderade eventet med VM i Falun. Det finns flera skäl till varför de nappade i år, men framför allt är det startfältet med stora delar av världseliten på plats som gör att SVT vill sända. Det var inte självklart, utan vi har fått slita för att få till det här, medger Johan Schmeling.

Ale Invite är en inbjudningstävling signerad de svenska toppåkarna Kevin Bäckström och Tor Lundström. Det är också ett officiellt stopp på world snowboard tour. Totalt blir det upp till 27 åkare, varav sju tjejer, som kommer att anta utmaningen Big Air i Alebacken.

Damsektion

– Det är väldigt roligt att vi i år lyckats få till en damsektion. Det var ett naturligt steg för Ale Invite, säger Johan Schmeling.

Förberedelserna är nu inne i en intensiv fas, men rent praktiskt börjar allvaret först en vecka före. Då ska allt falla på plats och det är mycket med det tekniska för att leva upp till SVT:s krav.

– Det handlar främst om att kunna erbjuda ett snabbt och stabilt fibernät samt rätt ljus i hela backen. Elförsörjningen måste också vara garanterad. Det finns inte utrymme för några avbrott. Är det direktsändning så är det, säger Joha Stjerna.

Det närmast perfekta vintervädret som råder just nu får både John och Johan att drömma om det stora målet.

Det allra största vore att möta företrädare för SVT efteråt som säger att ”det här var toppen – vi kör nästa år också!”

Mer från nöje

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

”Dödsdansen” ingen dyster historia

Drygt 100 personer hade löst biljett till Ale Riksteaterförenings första…

Konstnären bakom Ahlafors-etiketten prisas

Berit Rydstedt Lindegren har alltid tyckt om att skapa. Hennes…

Belöningsstipendium till Ronny Schäfer

Det var i vuxen ålder som Ronny Schäfer fick upp…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…