Wanja Lundby-Wedin (S), LO:s ordförande, var årets stora dragplåster vid första maj i Ale gymnasium.
Wanja Lundby-Wedin (S), LO:s ordförande, var årets stora dragplåster vid första maj i Ale gymnasium.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/05/V-19-Första-maj_Wanja.jpg

Första maj präglades av röd optimism

NÖDINGE. Det blåser en röd vårvind enligt de senaste oppinionsundersökningarna. Optimismen var stor under första maj i Ale, där LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin var huvudtalare.

NÖDINGE. Det blåser en röd vårvind enligt de senaste oppinionsundersökningarna.
Optimismen var stor under första maj i Ale, där LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin var huvudtalare.

– Det är bara lite mer än två år kvar till nästa val. Vi har idéer om hur vi kan sänka arbetslösheten,
vi har idéer om hur fler barn får godkända betyg i skolan,
vi har idéer om en jämnare inkomstfördelning där bland annat sjuka och arbetslösa får rimliga ersättningar,
vi har idéer om hur vården och omsorgen kan nå fler. Vi ska vara i ständig opposition mot ett Sverige där ojämlikheten ökar, avslutade hon sitt framträdande.

Ale var en av tre platser som fick besök av LO:s engagerade ordförande Wanja Lundby-Wedin. Senare väntade också majtal i både Trollhättan och Bengtsfors. Hennes framträdande spände över en bredd av ämnen. Allt från första majs traditioner om en kamp för frihet, jämlikhet och demokrati till arbetslöshet och behovet av en satsning på utbildning berördes. Pudelns kärna var som väntat jobben och framför allt de som saknar ett arbete att gå till.
– Vad har regeringen gjort för att minska arbetslösheten och för att rusta arbetskraften? I Ale är 400 personer öppet arbetslösa enligt Arbetsförmedlingen. 13 personer får yrkesinriktad arbetsmarkandsutbildning och 9 personer praktik. Det krävs mer. Men regeringen verkar stå handfallen. Kampen mot arbetslösheten måste stå överst på den politiska dagordningen. Var elfte person är arbetslös i Sverige. Det är nu uppenbart att den borgerliga regeringens skattesänkarpolitik varit verkningslös för att skapa fler jobb. Den värsta sjuka som drabbat regeringen är likgiltigheten.

Likgiltighet för de som blir av med jobbet, likgiltighet för de ungas framtid och likgiltighet att inkomstklyftorna ökar.
Arbetslösheten kan bara bekämpas genom samhällsinsatser för fler jobb och bättre utbildning.

Den förändrade arbetslöshetskassan kritiserade Wanja Lundby-Wedin kraftigt.

Dyr A-kassa
– Att klara förändringar i arbetslivet har varit möjligt tack vare en väl fungerande arbetsmarkandsmodell med en bra arbetslöshetsförsäkring och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Men idag har vi en A-kassa som är dubbelt så dyr och hälften så bra och de arbetslösa ska coachas till nya jobb istället för att få yrkesinriktad utbildning och praktik som ökar möjligheten att få ett nytt jobb.

Paula Örn (S) presenterade sig sedan som kommunalråd i ”tillfällig” opposition i Ale, men så mycket lokalpolitik blev det inte. Istället blev det mer om jobben och skolan generellt i Sverige. Landets regeringen fick som väntat utstå mycket stark kritik.
– Vi ser för varje dag som går med en borgerlig regering hur alla de fantastiska möjligheter som vi alla har inom oss, all den kraft som Sverige har som land, riskerar att gå till spillo för att vi inte ger alla chansen att visa vad de går för. För att regeringen sänker restaurangmomsen istället för att satsa på Komvux. För att ungdomar idag kanske missar chansen att komma in på den gymnasieutbildning de drömmer om för att de valde fel språkval när de var tolv år gamla. För att den som vill läsa yrkesinriktad gymnasieutbildning när de är 16 år möts av skyhöga hinder när man brinner  för att läsa en högskoleutbildning som tjugosexåring, sa Paula Örn och fortsatte:
– Ungdomarnas kritik mot regeringens politik är skoningslös. Våra unga vill inte ha kraftigt sänkta löner för samma arbete som andra utför. Lika lön för lika arbete, en jämställdhets- och jämlikhetsparoll  som i högsta grad är aktuell idag. För nu kommer det som inte borde vara raketforskning, även om borgarna verkar ha enormt svårt att begripa det. Många av de fackliga organisationerna sluter avtal där man arbetar 75% och studerar 25% och i så fall tjänar 75% av vad andra gör. Det är en milsvid skillnad från att arbeta 100% men bara få 75% av lönen som näringsministern förespråkar. Ska det vara så svårt att begripa?

Hon underströk också vikten av att Sverige ska konkurrera med kompetens och inte med låga löner.

Känslosamt

Kristina Raad, ordförande i SSU Ale, påminde om den förskräckliga massakern mot sina norska kollegor på Utöya den 22 juli i fjol.

Kristina Raad, ordförande i SSU Ale, påminde om den förskräckliga massakern mot sina norska kollegor på Utöya den 22 juli i fjol.

Kristina Raad, SSU:s ordförande i Ale, höll sitt andra majtal och som tidigare talare berörde hon massakern på Utöya samt diktaturernas många nederlag. Det var känslosamt och laddat.
– Den arabiska våren har varit hemsk med många dödsoffer. Diktaturer har mördat sitt folk för att hålla sig kvar vid makten, men de arabiska folket har visat att enighet inte går att krossa. Även diktaturer faller när människor går ihop. Jag tänker även idag på en särskild terrorist ganska nära oss, nämligen Anders Breivik som kallblodigt mördade 69 av mina AUF-kamrater på Utöya utanför Oslo. Den 22 juli ska vi minnas dem. Jag hade nyligen äran att besöka AUF i Norge och vi kommer att ha ett bra samarbete framöver.

Hon gladdes också åt det faktum att Socialdemokraterna fått en ny partiledare.
– Jag ser fram emot att tillsammans med honom kämpa för att få tillbaka makten i Sverige för att ge ungdomar, vuxna och äldre bättre hopp om framtiden.

Jim Aleberg (S) regionpolitiker och fackligt engagerad konstaterade att mycket redan hade sagts, men påtalade oron för sänkta bidrag till Arbetsmiljöverket och undrade samtidigt hur många arbeten som skapas av att inte betala ut lön.

Det bjöds också på fiolunderhållning av syskonduon Hanna och Joel som bildar HOJ.

Paula Örn (S), presenterade sig som kommunalråd i ”tillfällig” opposition i Ale, betonade vikten av att Sverige ska konkurrera med kompetens och inte låga löner.

Paula Örn (S), presenterade sig som kommunalråd i ”tillfällig” opposition i Ale, betonade vikten av att Sverige ska konkurrera med kompetens och inte låga löner.

Mer från övrigt

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

AIF:s nya trupp börjar ta form

Med bara veckor kvar till seriepremiären av Ettan Södra står…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…