LILLA EDET. Debatten uteblev när Företagarnas regionchef, Mikael Erlandsson, pressade politikerna i Lilla Edet om hur företagsklimatet kan bli bättre. De var nämligen mer eller mindre överens om lösningen och Mona Burås Dieng (S) summerade det tydligast av alla.
– Det här måste vi göra tillsammans, näringsliv och kommun. Vi måste samarbeta!
Den utannonserade debatten om näringslivsklimatet i Lilla Edet blev ingen duell mellan de olika partiföreträdarna. Det blev snarare en redovisning av vad som görs och vad som borde göras för att på sikt skapa förutsättningar för nyetableringar och tillväxt i befintliga företag. Fem av kommunfullmäktiges partier var representerade i Edetmässans debatt. Mona Burås Dieng (S), Christian Lindeman (M), Julia Färjhage (C), Jonas Hilmersson (KD) och Frej Dristig (SD).
Företagarnas regionchef, Mikael Erlandsson, inledde utfrågningen med att presentera färsk fakta om vad småföretagen betyder i skattekronor för Lilla Edet.
– 32 procent av era skatteintäkter kommer från småföretag och deras anställda. Det är den enskilt största skattegeneratorn. Funderar ni ofta på hur ni kan göra det lättare för företagare i Lilla Edet?
– Ja, vi jobbar faktiskt hårt med frågan och vi är helt överens politiskt om att skapa så bra förutsättnignar som möjligt. Vi måste ha snabba och enkla processer, inte minst i frågor om nyetableringar. Det innebär nya pengar och mer välfärd för invånarna, svarade kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage och övriga deltagare nickade instämmande. Även oppositionens röst, Frej Dristig (SD), var med på tåget, men särskiljde sig på en punkt. Han pratade ofta om vikten av en ny högstadieskola i Lödöse.
– Vi får inte heller glömma trygghetsfrågan. Det ska vara socialt och ekonomiskt hållbart att bo och verka i vår kommun. Blir vi kända för det kommer nyetableringarna, sa han.
Den samlade politiken upprepade att ett bättre företagsklimat kan bara skapas genom dialog mellan kommun och näringsliv, men att det också måste finnas en verkstad. Att det som sägs blir verkställt.
I den stora visionen för Göteborgsregionen 2018-2035 ska 120 000 nya jobb skapas, varav 1000 i Lilla Edet. Hur går det med den saken? undrade Mikael Erlandsson.
– Det är en bra målbild, men den slogs fast innan pandemin och lågkonjunkturen. Vi tror att det är möjligt, men vi måste först vända trenden i skolan. Våra företagare är tydliga med att rekrytering av ny kompetens är den viktigaste frågan, sa Julia Färjhage och moderaten Christian Lindeman fyllde på:
– Detaljplaner för ny verksamhetsmark måste fram och det kommer när översiktsplanen är klar.