ÄLVÄNGEN. Sefa har på rekordtid tagit plats bland de stora exploatörerna.
Idag är företaget Sveriges sjätte största byggkoncern.
2015 ska Sefa AB börsintroduceras, men innan dess ska bland annat Handelsplats Älvängen förverkligas.
Det har skakat rejält i Älvängen centrum under sensommaren. Pålningen av den nya handelsplatsen har inte gått obemärkt förbi, inte heller det faktum att en av Sveriges snabbast växande byggkoncerner storsatsar i Ale.
– Varför vi gör det behöver du inte vara geni för att förstå. I Göteborg går förtätningen mycket långsamt och behovet av nya bostäder är stort, även handeln behöver expandera och med en helt ny infrastruktur kommer Göta älvdalen var ett givet tillväxtområde, säger Ola Serneke, huvudägare och vd för Sefa AB.
Via gemensamma vänner kom han i kontakt med entreprenören Bengt Bengtsson som berättade om Älvängen och en möjlig utbyggnad av ett köpcentrum.
– På den vägen var det och vi sökte just då tillgängliga markområden för både bostäder och handel. I samband med väg- och järnvägsutbyggnaden ökade vårt intresse för just Ale. Bengt Bengtssons planer låg helt i linje med vad vi ville göra, berättar Ola Serneke.
En del har varit kritiska till hundramiljonsprojektet. Utflöde av handel, för dåligt marknadsunderlag och en redan starkt befintlig handelsetablering är argument initiativtagaren har hört till leda.
– Utflödet är ju en tillgång. Kan vi få dem att handla på hemmaplan istället är mycket vunnet. Vidare är inte vår avsikt att konkurrera med de befintliga handlarna i Ale, utan vår bedömning är att utbudet bör kompletteras. Handelsplats Älvängen ska inte bli ett vanligt köpcentrum. Vi vill vara en del av småstaden och tillföra både handel och service, berättar Ola Serneke.
Marknaden gör enligt honom samma bedömning. Responsen är god och kön av intressenter har varit lång från början. Det är gallringen som är det svåra.
– Vi ställer tuffa krav på de som vill etablera på handelsplatsen, men nu är vi i princip färdiga. Det återstår några underskrifter, sedan kan vi presentera innehållet och det ser riktigt bra ut. Vi har nått målet om att både erbjuda handel och serviceverksamheter under ett tak.
Mer än så avslöjar inte Ola Serneke i skrivande stund, men det dröjer förhoppningsvis inte särskilt lång tid innan en komplett presentation kan göras.
– En satsning på över 100 miljoner kronor gör du inte om det finns tveksamheter. Sedan har vi en målbild om den perfekta handelsplatsen och att få alla pusselbitar på rätt plats från början tar ibland tid, men nu är vi nära.
Handelsplatsen i Älvängen är ett första steg i utvecklingen av Ale. Bolaget hoppas på många fler projekt, detaljplanearbetet för 56 lägenheter på gamla busstorget i Älvängen står redan på tur.
– Vi är väldigt glada över att få förtroendet att fortsätta utveckla orten. Byggnationen av busstorget ska helst innehålla både klimatsmarta hyresrätter och bostadsrätter. Samhällsstrukturen kräver alla upplåtelseformer. Närheten till pendeltrafiken kommer att höja attraktionsvärdet och bidra till inflyttning. Vår idé är också att dessa byggnation hjälper till att binda ihop den nya handelsplatsen med det befintliga centrum i Älvängen, säger Ola Serneke.
Sefakoncernen har haft en enorm tillväxt sedan starten 2002 och tillhör idag de riktigt stora aktörerna.
Hur lyder framgångsreceptet?
– Engagemang! Vi är drivande och affärsutvecklande, vilket gynnar både oss och kunden.