ALE. Allianspartierna vill tillsammans med Aledemokraterna sänka partistöden med totalt en halv miljon kronor.
De små partierna vinner och de stora förlorar.
Första vändan i kommunfullmäktige slutade med återremiss.
Generellt innebär det nya partistödet en sänkning om totalt 500 000 kronor. Av denna sänkning är det de stora partierna som drabbas hårdast. Bidraget till Socialdemokraterna minskar med nära 300 000 kronor, Moderaterna som näst största parti blir av med 170 000 kronor. Motsatt effekt blir det för de allra minsta. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet får 15 000 kronor mer om året enligt det nya förslaget.
Det låg en viss förväntan i luften när kommunfullmäktige tog upp punkten om ett förnyat partistöd. I Kommunstyrelsen valde den rödgröna oppositionen att inte ta ställning. Det gjorde de däremot i måndags. Kritiken var främst riktad mot att de saknat insyn och inflytande i beredningen. Förslaget lades direkt på bordet.
– Det är inte schyst. Vi har alltid tidigare varit överens om förutsättningarna innan mandatperioden börjar, att komma med ett förslag som förändrar villkoren dramatiskt är inte snyggt, dundrade Jarl Karlsson (S) och partikamraten Paula Örn (S) fyllde på:
– I dessa frågor har vi alltid varit eniga. Ingen sida har kört över den andra. Vi har aldrig behövt votera. Vi säger inte heller nej till förslaget ikväll, utan vi yrkar på återremiss för att låta Beredningen för demokrati- och arvodesfrågor se över förslaget.
Motivet till det förändrade partistödet förklarade Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) med att resurserna gör bättre nytta på annat håll.
– Det är inte våra pengar, det är skattebetalarnas. Jag tror de hellre ser att vi satsar dem i skolan och omsorgen. Bara för att det svider i vår egen plånbok får vi inte vara rädda för att ta beslutet.
Oppositionen som yrkade på återremiss, vilket det bara krävs en tredjedel av ledamöternas bifall för, vann åtminstone lite tid. Allianspartierna, Aldemokraterna och Sverigedemokraterna var alla fast beslutna om att förändra partistödet enligt förslaget. Således kommer ärendet att vara tillbaka i fullmäktige inom kort.
– Jag förstår att Socialdemokraterna reagerar när villkoren nu jämnas till, men faktum är att en valrörelse är lika dyr för det lilla partiet, sa Rose-Marie Fihn (FP).
Dennis Ljunggren (S) var dock övertygad om motivet.
– Ni vill bara jävlas med oss. Ni vet att det här får konsekvenser för vår organisation.
Att förändra partistödet och minska bidragen till de politiska partierna var en fråga som både Moderaterna och Aledemokraterna drev i valrörelsen. Nu sker det mitt i mandatperioden, vilket överraskade oppositionen.