Senast det var val i Sverige blev det kraftiga köbildningar i vallokalerna. Det är något som valnämnden tagit lärdom av inför EU-valet.
– Det är fullt förståeligt om folk blev irriterade, säger Eva Olofsson, valsamordnare i Ale kommun.
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet, men från 22 maj finns möjligheten att förtidsrösta. I Ale kommun har man den senaste tiden sökt folk som kan tänka sig att arbeta i samband med valet.
Hur har intresset varit för att arbeta med valet?
– Intresset har varit jättestort, vilket är väldigt roligt och vi har folk kommer ha röstmottagare i alla åldrar. Ungefär hälften har varit med tidigare och hälften är nya. Något som är glädjande är att det är många unga också. Man behöver ha fyllt 18 år för att få jobba men vi har många flera som är födda på 2000-talet, berättar Eva Olofsson, valsamordnare i Ale kommun, och tillägger att hon fortfarande söker några till reserver som kan tänka sig att arbeta.
Senast det var EU-val röstade lite drygt varannan svensk (55 procent), en siffra som ligger i linje med valdeltagandet i Ale (52 procent).
– Det är klart att man önskar att valdeltagandet ökade men vi tjänstemän arbetar enbart med själva utförandet av valet. Sedan är det klart att jag som politiskt intresserad statsvetare tycker att det är viktigt att man tar till vara på sin röst i ett demokratiskt samhälle när världen ser ut som den gör, säger Eva Olofsson.
Att arrangera ett val är däremot alltid en stor apparat. Under valdagen till Europaparlamentet arbetar cirka 150 personer – fördelade på 19 vallokaler. Eva Olofsson ansvarar för att alla som arbetar med valet får den utbildning de behöver. Samtliga får en ersättning på några tusen kronor.
– Ja, det är något som kommunen har bestämt. Men man ska komma ihåg att det är en lång dag . Vallokalerna ska göras i ordning och röstning pågår sedan är det från morgon till sen kväll. Röstningen Vallokalerna stänger klockan 21 och då börjar arbetet med att räkna rösterna. Det blir en lång dag så man behöver vara några stycken så att man får pauser, lunch och allt som man behöver under en dag, förklarar Eva Olofsson.
Senast det var val i Sverige, 2022, så blev det på flera håll i landet långa köbildningar. Så var även fallet i Ale kommun vilket skapade irritation hos flera väljare.
– Det är fullt förståeligt om folk blev irriterade. Köbildningarna berodde dels på att vii valmyndigheten hade nya regler att förhålla sig till, att vi skulle hålla köerna utanför lokalerna och släppa in en åt gången. Det var även första gången som man skulle ta valsedlarna bakom en skärm och ingen var beredd på att det momentet skulle ta så lång tid. Samtidigt har var och en rätt att stå där och ta den tid man behöver för att välja.
I förhoppningen om att det ska gå smidigare denna gången har man gjort en del justeringar. Exempelvis har man ökat avståndet mellan vissa lokaler som tidigare låg nära varandra och där det inte fungerade bra senast.
– Vi har även adderat ett extra valdistrikt, vilket innebär att vi numera har ytterligare en vallokal. Det är Alafors som har delats upp i två valdistrikt. Alla alaforsbor kommer fortfarande att rösta i kommunhuset medborgarhuset i Alafors, men nu har vi två vallokaler där istället för en. Sedan är det vårt ansvar att skylta och förklara så att folk alla vet vart de ska gå förstår det.
Distrikt och Vallokal
Surte Södra, Glasbruksmuseet
Surte Norra, Surte Idrottshall
Bohus Södra, Bohushallen
Bohus Norra, Bohushallen
Nödinge Östra, Kyrkbyskolan Matsalen
Nödinge Centrum, Kyrkbyskolan Torget
Nödinge Södra, Nödinge Idrottshall
Nol Södra, Kvartersgård Änggården
Nol Norra, Nolbäckens förskola
Starrkärr, Koranskolans Idrottshall, vänster
Alafors Västra, Medborgarhuset A-sal
Alafors Östra, Medborgarhuset D-salen
Älvängen Centrum, Arosenius Aulan
Älvängen Södra, Arosenius Matsal
Älvängen Östra, Koranskolans idrottshall
Älvängen Norra, Aktivitetshuset
Skepplanda Östra, Garnvindeskolan Matsal
Skepplanda Västra, Garnvindeskolan Idrottshall
Skepplanda Norra,/Hålanda Hålanda bygdegård
Vallokalerna är öppna mellan kl. 08.00-21.00.