Protesterar. Föreningslivet drabbas hårt av den tillfälliga stängningen av kommunens idrottshallar. Hidajet Hadzic, Bohus
Taekwondo, Shadrach Odhiambo och Jean Altun, Ale Boxningsklubb.
Protesterar. Föreningslivet drabbas hårt av den tillfälliga stängningen av kommunens idrottshallar. Hidajet Hadzic, Bohus Taekwondo, Shadrach Odhiambo och Jean Altun, Ale Boxningsklubb.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/03/v0921-foreningslivet-scaled.jpg

Kräver ekonomisk kompensation

BOHUS. Ale kommuns beslut att stänga alla kommunala idrottshallar slår hårt mot föreningslivet. Så hårt att de nu kräver ekonomisk kompensation.
– I Göteborg har föreningar fått olika former av extra bidrag. Jag tycker Ale kommun borde göra något liknande, säger Jean Altun, ordförande i Ale Boxningsklubb.

Det är inte bara coronaviruset som sprider sig. I föreningslivet ökar också oron över framtiden.

– När kommunerna stänger sina hallar får det förödande konsekvenser för oss. Vem vill betala medlems- eller träningsavgifter när verksamheten ligger nere. Även om vi har nolltaxa för barn- och ungdomsverksamheten så försvinner inte våra fasta kostnader, säger Jean Altun.

I december valde Ale kommun att stänga idrottshallarna fram till 14 januari. När smittspridningen gick ned kunde föreningarna återvända och starta upp igen, men redan den 18 februari var det dags för en ny stängning.

– Den här ryckigheten knäcker oss. Visst kan jag förstå beslutet, men det är inte lätt att förklara för våra ungdomar när deras kompisar får boxas i Göteborg och Kungälv. Varför är det farligare att träna i Ale? Samtidigt är det okej att träna på privata gym, men inte i en kommunal idrottshall? Det finns ingen logik, säger Jean Altun.

Samma historia berättar Bohus Taekwondos eldsjäl Hidajet Hadzic. Han vet inte om han skratta eller gråta.

– Hur ska våra barn förstå den här situationen? De får ha gymnastik i skolan, men det är absolut förbjudet att träffas i samma lokal på kvällen och träna Taekwondo. Däremot är det okej att träna om du är med i en klubb i Kärra eller Stenungsund, men i Ale får vi inte utöva vår sport. Alltså, barn är inte dumma. De följer sina kompisar utanför kommunen och undrar vad vi håller på med, säger Hidajet.

Han är tacksam för den nolltaxa som Ale kommun har för barn- och ungdomsverksamhet, men nedstängningen innebär samtidigt att alla intäkter uteblir. Fasta kostnader som klubbarna har går dock inte upp i rök.

– Föreningslivet behöver ha hjälp av kommunen. Det krävs ett stödpaket i form av ett extra ekonomiskt bidrag. När Alebacken hade en grön backe för några år sedan visade Ale kommun sin generositet genom att de slapp amortera på sitt lån. Det var en riktad insats. Samma sak behöver man göra nu. Kompensera de föreningar som inte kan bedriva någon verksamhet, men som ändå har fasta kostnader, föreslår Hidajet Hadzic.

Förutom sitt lokala engagemang är Jean Altun ordförande för Västsvenska boxningsförbundet och är även ledamot i Svenska Boxningsförbundet. Han berättar att landets kommuner har agerat olika mot föreningslivet.

– I Göteborg har det förekommit extra aktivitetsbidrag och lokalbidrag. Politiken avsatte 40 miljoner i stöd till föreningslivet. Jag vet att det är många föreningar i Ale som har det riktigt tufft nu. Det är inte bara medlems- och träningsavgifter som uteblir, utan det är också svårt att hitta sponsorer eftersom näringslivet också har problem. Det är nu kommunen måste agera, menar Jean.

Den ekonomiska oron är stor, men samtidigt liten i jämförelse med de konsekvenser som ett nedstängt föreningsliv riskerar att föra med sig.

– Det finns barn som knappt kommer hemifrån nu. De sitter hemma hela dagarna och vissa har det inte så bra. Jag är orolig för dem. Att få komma till klubben har varit ett positivt avbrott i vardagen. Nu tappar vi kontakten med många av våra medlemmar, säger meriterade boxarlegenden Shadrach Odhiambo.

Mer från sport

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…