Ales damlag läggs ner

NÖDINGE. Stor spelarflykt och svårigheter med att hitta en ny tränare blev för mycket för Ale IBF. Nu väljer föreningen att lägga ner sitt damlag.
– Det är klart att det är tråkigt, säger ordförande Niclas Sundelid.

Ale IBF:s damlag läggs ner efter att föreningen har haft svårt att hitta en ny tränare och att flera spelare valt att lämna.
Ale IBF:s damlag läggs ner efter att föreningen har haft svårt att hitta en ny tränare och att flera spelare valt att lämna.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/06/v2519-ale-ibf-dam.jpg

2017 säkrade Ale IBF:s damer seriesegern i division 2 och tog klivet upp till ettan. Under den gångna säsongen lyckades laget säkra nytt kontrakt, men därefter stod det klart att det inte skulle bli någon fortsättning för tränarna Andreas Jonasson och Rikard Hansson.

– Både jag och Rikard klargjorde tidigt att vi inte skulle fortsätta träna laget. Efter det har klubben haft svårt att hitta en ny tränare och dessutom har flera spelare lämnat, berättar Andreas Jonasson, som har lett laget de två senaste säsongerna.

Nu meddelar föreningen att damlaget läggs ner. Enligt ordförande Niclas Sundelid fanns det ingen annan väg att gå.

– Redan under den gångna säsongen hade vi en liten trupp och nu har tjejerna valt att gå vidare till andra klubbar för att utvecklas ännu mer som innebandyspelare. Det är klart att det är tråkigt att vi inte kommer att ha något damlag nästa säsong. Vi vill vara en komplett breddförening och det är inte första gången som det här händer. Det är färre tjejer som spelar innebandy än killar och därför är vi mer känsliga på tjejsidan, säger han och fortsätter:

– Vi har haft en väldigt stark grupp som gjorde det bra under första säsongen i division 1 efter avancemanget. Våra 01:or gick in i verksamheten och gav den en boost. Det fanns även fler äldre spelare i laget då.

En annan anledning till att damlaget läggs ner är också att föreningen hade svårt att hitta en ny tränare.

– Det var en faktor, men inte det centrala enligt min uppfattning. Det är en ideell verksamhet och som tränare ska man vara villig att lägga ner mycket av sin lediga tid, men den största anledningen till att vi lägger ner damlaget är att våra tjejer har valt att gå vidare till andra lag, berättar han.

Hur aktivt letade ni efter en ny tränare?

– Vi var några stycken som var delaktiga i arbetet med att komma fram till några möjliga alternativ och vi hade en tränarlösning (William Kennheden-Skånberg) klar innan serieanmälan skulle skickas in, men då hade redan många tjejer lämnat.

Elina Petersson, som var lagkapten när Ale IBF tog klivet upp till division 1, väljer nu att ta en paus från innebandyn.

– Det är jättetråkigt att A-laget läggs ner. Anledningen är att många spelare var osäkra kring hur det skulle bli nästa säsong eftersom vi inte hade någon tränare och ingen vågade chansa att vara kvar. Vi hade ett spelarmöte med styrelsen och de klargjorde att de höll på att leta efter en ny tränare, men det dröjde för länge. Vi har alltid haft en liten trupp, men när många lämnade gick det inte att fortsätta, säger hon.

Niclas Sundelid både tror och hoppas att det inom en snar framtid kommer att finnas ett damlag i Ale IBF igen.

– Vi har stora grupper med tjejer födda 04 till 07. Det är dock viktigt att de inte spelar A-lagsinnebandy för tidigt, utan fortsätter i ungdoms- och juniorserierna, avslutar han.

Det här innebär att det inte längre finns ett damlag i innebandy i kommunen och dessutom kommer Ales 03-lag att försvinna på grund av spelarbrist.

Mer från sport

Superettan nästa för Olausson 

Joakim Olausson har tidigare spelat i klubbar som Atalanta, Assyriska BK, Qviding FIF, Örgryte IS, BK Häcken och Perugia. De…

Seger i hemmapremiären

163 personer hade på fredagskvällen tagit sig till Ale Arena för att se Surte BK spela sin hemmapremiär mot Mölndal…

Storseger för decimerat Surte

Efter premiärsegern mot Lidköpings AIK U förra helgen väntade på söndagen en ny bortamatch för Surte BK. På den andra…

Skår vände och vann på 34 sekunder

En katastrofalt dålig första period gjorde att Skår hamnade i underläge med 4-1. – Ja, det var riktigt uselt spel.…


Senaste nytt

Trafikolycka på E45

NÖDINGE/NOL. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen kolliderade två bilar på E45 mellan Nödinge och Nol i norrgående riktning. Polis,…

Konsert som föll publiken i smaken

Röda mattan var utrullad och feststämningen på topp när den årliga stipendiekonserten väntade i Medborgarhuset. Kvällen inleddes med utdelning av…

Ett stort dilemma

Ridhuset fortsätter att spöka för Ale kommun. I veckan som gick kom den första externa rapporten som skulle ge svar…

Superettan nästa för Olausson 

Joakim Olausson har tidigare spelat i klubbar som Atalanta, Assyriska BK, Qviding FIF, Örgryte IS, BK Häcken och Perugia. De…

Festkväll i Skepplanda bygdegård

Kock Malin Get Away blev en succé vid de tillfällen som konceptet ägde rum på före detta La Plaza i…

Julöl i ny tappning

Ahlafors Bryggerier håller fast vid de senaste årens tradition att ta fram ett nytt recept för sitt julöl. Årets brygd,…

Seger i hemmapremiären

163 personer hade på fredagskvällen tagit sig till Ale Arena för att se Surte BK spela sin hemmapremiär mot Mölndal…

Olycka på Jordfallsbron – två till sjukhus

Fyra bilar var vid 17.40-tiden på fredagen inblandade i en olycka på Jordfallsbron i riktning mot Kungälv. Fem enheter från…

Ny gång- och cykelbana i Skepplanda

– Det kommer att göras en vändplan längst in och vi kommer att flytta in staketet och reklampelaren några meter…

Hon är ny sektorchef för Kultur- och fritid

Den 14 oktober var hennes första arbetsdag i Ale kommun och när intervjun sker går Anna Reinhardt in på sin…