Niklas Tidstrand tar över i ÄIK

ÄLVÄNGEN. Han återvände som spelare i fjol, nu tar han över som huvudtränare i Älvängens IK. Niklas Tidstrand, 29, kan dessutom ha spelat sin sista match.
– Förhoppningsvis platsar jag inte nästa år. Vi har otroligt många talanger som utvecklas varje dag, säger han.

Niklas Tidstrand tar över som huvutränare i ÄIK. Peter ”Erra” Eriksson har valt att ta ett sabbatsår. Arkivbild.
Niklas Tidstrand tar över som huvutränare i ÄIK. Peter ”Erra” Eriksson har valt att ta ett sabbatsår. Arkivbild.

Niklas Tidstrand tar över efter legenden Peter ”Erra” Eriksson som tränat Älvängens herrar sedan säsongen 2012. Det är inte bara ett skifte, utan också en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag var med runt laget när farsan (Håkan Tidstrand) tränade A-laget och då vet jag att tankarna om att bli tränare för ÄIK kom första gången. Jag känner mig stolt och inspirerad på samma gång. ÄIK är en fantastisk förening med härliga människor på alla nivåer och våra förutsättningar med en fantastisk återväxt på ungdomssidan ger oss alla en stark framtidstro, säger Niklas Tidstrand.

Själv lämnade han tidigt moderklubben för spel i Gais U-lag för att sedan som senior representera Utsikten och Qviding. Det blev ett antal säsonger i Superettan och resan till svensk elitfotboll vill han ge fler ungdomar chansen att göra.
– Vi ska självklart försöka avancera uppåt med vårt eget A-lag, men framför allt ska ÄIK utbilda och utveckla sina talanger så att de blir redo för ännu större utmaningar. Vi ska fostra spelare som kan gå hela vägen – som Pontus Dahlberg till exempel, menar Tidstrand.

Han återvände till ÄIK inför fjolårets säsong och hade rollen som spelande assisterande tränare. Under hösten växte idén om att ta över.
– ”Erra” gav mig stort förtroende och jag har verkligen fått vara med och påverka under året. När Peter signalerade att han ville ta ett sabbatsår från fotbollen kändes det nog logiskt att ställa frågan till mig. När jag återvände var vi överens om att detta är en långsiktig satsning. Det var inget uttalat mål att vi skulle gå upp i år, utan vi har börjat bygga från grunden, säger Tidstrand.
ÄIK var länge med i kampen om topplaceringarna i division 5 A Göteborg, men slutade till sist fyra.
– Det är alltid surt när man är så nära, samtidigt hade vi alldeles för många av våra nyckelspelare på skadelistan. Tyvärr saknade vi också förmågan att föra matcherna mot de sämre lagen. Ett av målen inför nästa år är att förbereda truppen bättre så vi undviker skador. Individuella rehab-progam är en sådan åtgärd och jag kommer också påtala vikten av individuell träning. Vi måste komma bra förberedda i januari när säsongen startar på allvar, säger Tidstrand.

Utesluter inte spel
Den egna aktiva karriären vet han inte så mycket om, men han utesluter inte att det blir några matcher till i den blåvita tröjan.
– Det beror på situationen. Jag har dragits med egna skadebekymmer och vet inte vilken form jag kan kommat tillbaka till. Helst hoppas jag att våra yngre spelare blir så bra att jag inte platsar. Vi får se hur det blir, menar han.
Vid sin sida kommer Niklas Tidstrand att ha Dennis Musov och ytterligare ett namn ska till.
– Jag jobbar på det, men det är ingen panik. Några större förändringar ser det inte ut att bli i truppen heller. De flesta är kvar, revanschsugna och taggade inför nästa år. Tanken är att spetsa till laget ytterligare med ett par tunga namn.

Mer från sport

Superettan nästa för Olausson 

Joakim Olausson har tidigare spelat i klubbar som Atalanta, Assyriska BK, Qviding FIF, Örgryte IS, BK Häcken och Perugia. De…

Seger i hemmapremiären

163 personer hade på fredagskvällen tagit sig till Ale Arena för att se Surte BK spela sin hemmapremiär mot Mölndal…

Storseger för decimerat Surte

Efter premiärsegern mot Lidköpings AIK U förra helgen väntade på söndagen en ny bortamatch för Surte BK. På den andra…

Skår vände och vann på 34 sekunder

En katastrofalt dålig första period gjorde att Skår hamnade i underläge med 4-1. – Ja, det var riktigt uselt spel.…


Senaste nytt

Konsert som föll publiken i smaken

Röda mattan var utrullad och feststämningen på topp när den årliga stipendiekonserten väntade i Medborgarhuset. Kvällen inleddes med utdelning av…

Ett stort dilemma

Ridhuset fortsätter att spöka för Ale kommun. I veckan som gick kom den första externa rapporten som skulle ge svar…

Superettan nästa för Olausson 

Joakim Olausson har tidigare spelat i klubbar som Atalanta, Assyriska BK, Qviding FIF, Örgryte IS, BK Häcken och Perugia. De…

Festkväll i Skepplanda bygdegård

Kock Malin Get Away blev en succé vid de tillfällen som konceptet ägde rum på före detta La Plaza i…

Julöl i ny tappning

Ahlafors Bryggerier håller fast vid de senaste årens tradition att ta fram ett nytt recept för sitt julöl. Årets brygd,…

Seger i hemmapremiären

163 personer hade på fredagskvällen tagit sig till Ale Arena för att se Surte BK spela sin hemmapremiär mot Mölndal…

Olycka på Jordfallsbron – två till sjukhus

Fyra bilar var vid 17.40-tiden på fredagen inblandade i en olycka på Jordfallsbron i riktning mot Kungälv. Fem enheter från…

Ny gång- och cykelbana i Skepplanda

– Det kommer att göras en vändplan längst in och vi kommer att flytta in staketet och reklampelaren några meter…

Hon är ny sektorchef för Kultur- och fritid

Den 14 oktober var hennes första arbetsdag i Ale kommun och när intervjun sker går Anna Reinhardt in på sin…

Myskankor lämnade åt sitt öde

Det var i förra veckan som upptäckten gjordes. Någon har lämnat fjorton små myskankor vid Svandammarna i Surte. Ingen vet…