Vidar Petersson från Bohus har byggt en egen komplett antenn- och markstation. Han ingår nu i Sveriges Unga Forskningslandslag.
Vidar Petersson från Bohus har byggt en egen komplett antenn- och markstation. Han ingår nu i Sveriges Unga Forskningslandslag.

Alebo tar plats i Sveriges Unga Forskningslandslag

BOHUS. I förra veckan presenterades vinnaren av Stockholm Junior Water Prize Sweden 2021. Prissumman på 30 000 kronor går till Vidar Petersson från Bohus med projektet ”Havs- och väderundersökningar på ett kostnadseffektivt och demokratiskt sätt”. Han kommer nu att representera Sverige i Forsknings-VM i vattenfrågor, den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize i Stockholm 23-27 augusti. 

Vidar Petersson, som bor i Bohus och går på NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg, har undersökt hur man kan introducera mer kostnadseffektiva och demokratiska sätt att utföra havs- och väderundersökningar. Han har byggt en egen komplett antenn- och markstation för att själv ta emot data och bilder direkt från vädersatelliter och med hjälp av det analysera temperaturförändringar i Östersjön. Han menar att hans teknik bland annat öppnar upp för medborgarforskning där forskare och bönder, i områden som idag saknar tillgång till väderprognoser, själva kan studera väderförhållanden och till exempel få bättre förutsättningar att odla och se klimatförändringar.

– Jag valde detta projektämne eftersom det är fascinerande att vem som helst, var som helst, kan ta emot bilder och data direkt från dessa miljardsatelliter med enkel utrustning. Det känns kul att ha vunnit det här priset.  Ett kvitto på att det jag har gjort faktiskt är riktig forskning, och att andra ser möjligheterna med denna teknik, säger Vidar Petersson.

Stockholm Junior Water Prize Sweden delas ut på Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Prissumman på 30 000 kronor delas ut i samarbete med Xylem Sverige.

Vidar ingår nu i Sveriges Unga Forskningslandslag, som består av Sveriges 15 mest lovande ungdomar och som kommer att tävla internationellt för Sverige under året.

– Att främja intresset för forskning och vetenskap i ung ålder är viktigt både för individen och för samhället. Vidar visar att man med fantasi och ihärdighet både kan bryta ny mark och nå fantastiska resultat redan i ung ålder. Vi önskar honom stort lycka till i den internationella finalen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Vidar Petersson tävlar för Sverige i Stockholm Junior Water Prize som arrangeras av Stockholm International Water Institute, SIWI, 23-27 augusti. Ungdomar från ett 30-tal länder deltar i den internationella finalen.

– Många Stockholm Junior Water Prize deltagare drivs av en stark vilja att förbättra livet i sina samhällen och lösa de problem som de eller deras familjer möter. Många av dem brinner för att hjälpa andra och om att hantera klimatförändringar och andra stora utmaningar. De är en inspiration för oss alla. Jag har hört många av våra unga deltagare säga att Stockholm Junior Water Prize förändrade deras liv och fick dem att vilja ägna sig åt naturvetenskap för att göra skillnad. Efter mer än två decennier vet vi att många av dem verkligen blir ledande forskare och beslutsfattare. Det är ett stort privilegium att få vara med på den resan för att göra det möjligt för fler unga människor att upptäcka hur vetenskap kan lösa världens vattenutmaningar, säger Ania Andersch, ansvarig för Stockholm Junior Water Prize på SIWI.

Mer från allmänt

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…

Julstämning i Lödöse

Förutsättningarna var de bästa tänkbara. Låt vara att det inte…

Senaste nytt

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…

Julstämning i Lödöse

Förutsättningarna var de bästa tänkbara. Låt vara att det inte…

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…