SKEPPLANDA. Staffan Andersson älskar att ta på sig tomteluvan och det långa vita skägget. I snart 30 år har han spridit glädje och delat ut julklappar.
– Jag älskar att se barnens glädje och förväntan, säger han till Alekuriren.
Lokaltidningen lät aleborna lämna förslag vem som är Ales bästa tomte och Staffan Anderssons namn dök upp väldigt frekvent. Det gjorde valet enkelt.
Under Staffans uppväxt var han ofta tomtenisse under julafton, men när hans mor gick bort 1991 fick han ta över rollen som tomte.
– Hon var ett proffs och alla i området tyckte om henne. Det var ett självklart val att jag skulle ta över efter henne eftersom jag hade gått med henne i flera år, berättar Staffan, som minns tillbaka till första gången han var tomte.
– Det var hos några släktingar och grannar till oss. Jag minns att det var över 50 personer och att det var nervöst, men det gick bra och på den vägen är det, säger han.
Varje julafton tar Staffan på sig sin röda luva, det vita skägget och en fårskinnsjacka från 50-talet.
– Min mamma hade jackan när hon var tomte och den fick jag ärva. Jag är rädd om den, säger han.
Staffan har många uppdrag som tomte och rutinerna under julafton är liknande varje år. Lagom till att Kalle Anka startar åker han till det första stället och sent in på kvällen är uppdraget avslutat.
– Förra året var på åtta olika ställen, alltifrån Nol och Hålanda till Björlanda. Jag har ett schema som jag går efter och i år kommer jag att besöka fyra olika familjer, berättar han.
Nästa år firar Staffan 30 år som tomte och han medger att han utvecklats under åren.
– Nu försöker jag skapa mer mystik runt tomten. Att jag exempelvis hittar nya ingångar. Ibland kan jag gått in på andras tomter och visat mig för barnen. Det blir mycket roligare då, säger han.
Har det skitit sig någon gång?
– Inte mer än att jag har blivit avslöjad av några barn när de har blivit för stora. Annars har jag klarat mig bra.
Det är väl inte alla som klarar att vara tomte?
– Nej, du måste vara 100 procent intresserad av det och sedan har jag sett en del tomtar som är berusade när de ska dela ut julklapparna. Det är inte okej.
Har du något tips för att vara en bra tomte?
– Man ska försöka vara sig själv så mycket som möjligt. Min mamma sa alltid att man inte skulle förvränga rösten för mycket. Ett knep jag har är att tugga sönder några halstabletter innan jag går in till en familj. Då får man en hesare röst.
Vad betyder julen för dig?
– Det är gemenskap och glädje. Julen är barnens högtid och de ska stå i fokus. Det bästa med att vara tomte är att se barnens glädje och förväntan.
Coronapandemin har inneburit en annorlunda jul i år. Tomtens roll blir därför ännu viktigare, menar Staffan.
– Det har varit ett jobbigt år. Vi har inte kunnat leva som vi brukar och barnen behöver något att glädjas åt i dessa tider. Tomten blir därför väldigt viktig, säger han.
Kommer vi att sitta här igen om 20 år och prata om ditt 50-årsjubileum?
– Ja, det kommer vi att göra om hälsan är med mig. Det finns ingen anledning att sluta så länge jag tycker att det är roligt. Den enda anledningen till att lägga av är om jag märker att barnen inte tycker att jag är en bra tomte längre.
Ålder: 50.
Bor: Skepplanda.
Familj: Sambo, fyra bonusbarn och nio barnbarn.
Favorit på julbordet: Julskinkan.
Önskar sig i julklapp: En glad jul och att jag får vara tomte så mycket jag orkar.
Det bästa med julen: ”Att vara tomte, helt klart”.