Anders Johansson gläds över att som en av få begravningsbyråer ha en utställning för kistor och urnor. En katalog säger inte lika mycket.
Anders Johansson gläds över att som en av få begravningsbyråer ha en utställning för kistor och urnor. En katalog säger inte lika mycket.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/12/v4821-anders-johansson-scaled.jpg

Begravningsbyrå som utvecklas

Ale Älvdalens begravningsbyrå jobbar med sorgen ständigt närvarande.
Ändå hävdar begravningsentreprenör Anders Johansson att han är privilegierad av sitt yrkesval.
– Vi möts av en oerhört stor tacksamhet. Det ger oss mycket energi, säger han.

För snart två år sedan bestämde sig Anders Johansson för att flytta Ale Älvdalens begravningsbyrå till Järntorget i Älvängen. Skälen var flera. Verksamheten behövde mer flexibla och ändamålsenliga lokaler, dessutom hade intresset för borgerliga begravningsceremonier ökat kraftigt. I det stora huset vid Älvängens resecentrum som stått tomt till stora delar sedan Järnia låste dörren 2018 fanns möjligheterna.

– Det var ett stort steg att ta. Huset är 2300 kvm stort och kräver inte bara fungerande hyresgäster utan det är också mycket att ta hand om. Nu när allt är på plats känns det helt fantastiskt. Från begravningsbyråns sida kan vi nu erbjuda en helhetslösning som ytterst få i branschen. Jag tror bara det är en byrå i Trelleborg som har ett liknande koncept. Förutom att vi sköter allt juridiskt och administrativt när någon gått bort kan vi också ta hand om hela ceremonin från akten till den avslutande minnesstunden med servering – allt under ett och samma tak. Praktiskt och bekvämt för alla parter, säger Anders Johansson.

En begravningsverksamhet upplevs ofta konservativ, men när pandemin slog till krävdes både kreativitet och entreprenörsanda.

– Det blev väldigt speciellt när det inte längre var tillåtet att bjuda in släkten till begravningar. Ganska snabbt kom idén med att sända begravningen över nätet. Ett bra initiativ som har uppskattats mycket. På något sätt kommer det säkert finns kvar, åtminstone som en möjlighet, men vi ser nu en snabb återgång till den mer traditionella formen, säger Anders Johansson.

I det rymliga huset har Ale Älvdalens begravningsbyrå också fått möjlighet att erbjuda en större utställning, något som ytterst få har tillgång till.

– Tidigare har vi fått visa kistor och urnor i kataloger, att istället ha dem på plats är en stor fördel. Även i den här tämligen konservativa branschen händer det mycket. Idag finns det kistor med ett tydligt miljöfokus. De tillverkas av restprodukter som potatisskal, räkskal och citronskal. Tillsammans med spillmaterial från skogsavverkningen  kan kostor tillverkas med 50% lägre materialåtgång. Faktum är att vi ser över hela verksamheten ur ett hållbarhetsperspektiv och snart hoppas vi även ha en delvis elektrifierad fordonspark, berättar Anders.

Förutom begravningsverksamheten erbjuder byrån också en omfattande juridisk rådgivning med bland annat samboavtal, äktenskapsförord, fullmakter och gåvobrev.

– Dokumentbevakning har blivit en vanlig tjänst, då det numera är få som har egna bankfack och kassaskåp. Där erbjuder vi både fysisk och digital hantering.

Ofta finns det en sorg närvarande när begravningsbyrån kontaktas. Det borde vara belastande och en tung faktor i arbetsmiljön, men med lång erfarenhet känner sig Anders snarare privilegierad i jobbet.

– I det här jobbet får du faktiskt oerhört mycket tacksamhet. Varje begravningsceremoni som vi håller i själva ser vi som ett hedersuppdrag. En möjlighet att få medverka till en fin och minnesvärd stund som alla människor hamnar i förr eller senare. Det ger mycket tillbaka att få stötta och hjälpa till. Yrket har också förändrats från att ha följt givna ramar till att idag vara en process där dialogen om vad som ska ske är prioriterad. Varje ceremoni har sitt eget liv och allt anpassas efter givna önskemål. Så var det inte förr.

Mer från allmänt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…