Primuspriset 2020 till Brogren Industries AB. Fredrik Olofsson representerade Älvängenföretaget när Lennart Malmsköld från Högskolan Väst delade ut priset.
Primuspriset 2020 till Brogren Industries AB. Fredrik Olofsson representerade Älvängenföretaget när Lennart Malmsköld från Högskolan Väst delade ut priset.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/12/v5120-brogren2-scaled.jpg

Brogrens prisades

ÄLVÄNGEN. Brogren Industries i Älvängen samarbetar sedan länge i många
olika forskningsprojekt. I veckan som gick belönades företaget för sitt engagemang, då Högskolan Väst delade ut Primuspriset.

Primus är ett samarbete mellan högskola och näringsliv. Det är här forskning möter industrins krav och behov. Brogren Industries i Älvängen är en av Högskolan Västs forskningspartner och när det första Primuspriset delades ut stod. Det var första gången som Primuspriset delades ut i veckan var det just Brogren Industries som belönades.

– Brogren Industries är ett SME-företag* som imponerar med sitt breda engagemang i flera av Primus forskningsprojekt, sa Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus.

Under den livesända forskningskonferensen, Primusdagen, presenterades pågående forskning och några av forskningsmiljöns samverkanspartner. Som avslutning på dagen delades det nyinrättade Primuspriset ut till Brogren Industries.

– Med tanke på att det var det första Primuspriset är det en stor ära att det gick till oss. Vi har byggt upp ett brett nätverk med landets tekniska högskolor och stora industriföretag. Det är en fin bekräftelse på att vårt engagemang uppskattas, kommenterar Fredrik Olofsson, som tog emot Primuspriset för Brogren Industries räkning.

Företaget hette tidigare LB:s Mekaniska och startade sin resa 1965 i Älvängen. Under namnet Brogren Industries har verksamheten gått från traditionell mekanisk verkstad till att bli ett högteknologiskt företag med kunder inom bland annat flygindustrin.

– Våra kunders resa mot additiv tillverkning går snabbt framåt och för att vi ska kunna vara med i den utvecklingen har vi satsat på att driva och delta i ett flertal forsknings-och utvecklingsprojekt, både tillsammans med våra kunder och med lärosäten som Högskolan Väst.

– Vi verkar också för att forskningen ska komma närmare fler små och medelstora företag eftersom de är väldigt viktiga för industrinationen Sverige, säger Fredrik Olofsson.

Brogren Industries var inne i en expansiv fas och det var satsningen på flygindustrin som börjat ge effekt på allvar. Då kom corona. Det blev en tvärnit. Företaget tvingades varsla och gå från drygt 100 anställda till dagens 65. En tuff omställning.

– Det gick inte att förutse. Det är en extrem situation vi råkar ut för, men satsningen har varit helt rätt. Vi är med i de senaste motorversionerna och det är bara en fråga om när flygindustrin återigen börjar rulla. Det kommer att vara en lång startsträcka, men vi har en unik kompetens på området, säger Fredrik Olofsson.

Han hyllar Brogren Industries satsning att fortsätta medverka inom forskning och utveckling.

– Vi breddar hela tiden vårt kontaktnät och i nätverket kommer vi också tidigare i kontakt med kunder. Det kommer att bära frukt framöver. Idag är vi med i 16 olika forsknings-och utvecklingsprojekt. Det känns faktiskt som att alla vill ha med oss.

Primuspriset är ett unikt föremål i rostfritt stål tillverkat i pulverbaserad additiv tillverkning i labbet på Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan. Det är ett exempel på en av flera tillverkningsprocesser som Primus forskare arbetar med.

*SME-företag är en beteckning som EU använder ofta för små- och medelstora företag.

Mer från allmänt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Senaste nytt

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…