Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier började hon arbeta på ett privat bryggeri innan flyttlasset gick till Holland.
– Där blev det också jobb på ett litet bryggeri. Jag var där i fyra år, berättar Anke.
Efter det väntade nya äventyr. Anke gav sig ut på en långresa som tog henne hela vägen till Karibien.
– Även här blev det tjänstgöring på ett litet bryggeri. Att brygga öl i den extrema värmen som rådde var verkligen en utmaning och något helt annat än det jag gjort tidigare.
Det var också i Karibien som Anke Fries träffade pojkvännen Samuel från Sverige. När han skulle flytta hem till Trollhättan så följde Anke med och de blev sambos.
– Samuel började jobba i Göteborg och jag pluggade på Göteborgs Universitet. Samtidigt surfade jag runt och kollade vad det fanns för bryggerier i närområdet. Lilla Edet Bryggeri dök upp och jag skickade ett mejl till en av ägarna,Torbjörn Wellrath. Han svarade direkt, berättar Anke och fortsätter:
– Vi träffades och samma kväll skickade han ett sms och erbjöd en anställning. På den vägen är det. Det passar perfekt för mig eftersom det går att kombinera pluggandet och bryggerijobbet på ett väldigt bra sätt.
Ditt intryck av nya arbetsplatsen?
– Det är ett väldigt modernt och fint bryggeri. Jag är imponerad! Dessutom är ägarduon Anette Pålsson och Torbjörn Wellrath helt suveräna, de bryr sig verkligen och har hjärtat på rätt ställe.
Sitt första egna öl som Anke Fries låtit ta fram under Lilla Edet Bryggeris varumärke är Kurator Doppelbock.
– Det är en klassisk dubbelbock med en maltig, fyllig, knäckig smak med en medelstor beska och lite humletoner.
Någon annan ölsort som du önskar brygga?
– Det vore roligt med en typisk tysk pilsneröl, det funderar jag på. Chiliöl har jag smakat och det är också något jag skulle vilja testa på.
Hur skiljer tysk och svensk öltradition?
– I Tyskland är det bara inhemskt öl som gäller, i Sverige däremot är det tydligt med amerikanska och belgiska influenser, avslutar Anke Fries.