NÖDINGE. Ale Attitude är ett initiativ för att motverka utanförskap. Det är ett sammanhang för ungdomar att ventilera och växa tillsammans.
– Det gäller att hitta ett sammanhang där ungdomarna kan träffa andra, säger Skhar Nawzad.
I regel träffar samordnarna Skhar Nawzad och Malin Milli, ungdomarna i högstadieåldern en gång i veckan. Det rör sig om två grupper, en med killar och en med tjejer, som går parallellt. Sammanlagt är det 24 ungdomar som genom Ale Attitude erbjuds en miljö att prata ut i.
– Det första vi gör är att vi diskuterar vad som har hänt i veckan och hur det har påverkat dem. Därefter presenterar vi kvällens tema och efter det styr vi egentligen inte så mycket. Vi guidar mest och låter diskussionen gå fritt i gruppen, berättar initiativtagaren Skhar Nawzad.
Temat varierar från gång till gång och kan behandla allt ifrån skolarbete till framtidstro. Ungdomarna har ofta mycket att säga om ämnet och i anknytning till diskussionen genomförs olika värderingsövningar.
Idag ägs projektet av Nödinge SK och Ahlafors IF. Syftena med projektet är flera. Ett av dem är att få in fler ungdomar i föreningslivet.
– Vi försöker ha träffar på anläggningarna och vi pratar mycket om föreningslivet. Många av ungdomarna som är med tillhör redan någon förening, men vi försöker få in de som inte är det. Det behöver inte betyda att de ska bli aktiva spelare utan det kan även innebära att hjälpa till kring arrangemang eller bli domare, säger Skhar Nawzad.
Varför är det viktigt?
– Allt handlar om utanförskap. Det gäller att hitta ett sammanhang där ungdomarna kan träffa andra. Det är det absolut bästa sättet att motverka utanförskap, förklarar Skhar Nawzad som vittnar om ett dalande föreningsdeltagande i Nödinge de senaste åren.
– Jag kan bara tala utifrån Nödinge och det hänger ihop med de socioekonomiska förutsättningarna. Vi ser bland annat i fotbollsskolor som vi har, att vi får färre och färre ifrån Klöverstigen.
Han är själv uppvuxen i Nödinge. Idéen till Ale Attitude kom för några år sedan när han hörde yngre killar prata om tjejer på ett sätt, som han ansåg, inte var okej. Han noterade ett omedvetet språkbruk hos flera ungdomar som formats av omgivningen och genom Nödinge SK startade han Ale Attitude. Tre år senare kan man konstatera att det var ett framgångsrikt beslut.
– Vi märkte att det här blev väldigt lyckat och förra året sökte vi medel för att kunna fortsätta. Vi fick nästan 2,5 miljoner från regionen vilket innebär att vi kan driva det här i tre år till, berättar Skhar Nawzad.
Claes Berglund är projektledare för Ale Attitude. Han hoppas att man under de kommande tre åren kan få fram en framgångsrik modell som även går att applicera i andra kommuner.
– Vi gör mätningar. Har man genomgått det här så ska man känna en större självkänsla som person, man kanske tycker om sig själv lite mer. Man ska känna att man är sugen på att fullfölja sina studier, man kanske vill vidare till gymnasiet och förstår varför. Man är i ett sammanhang som är positivt och hållbart istället för att dras med i de destruktiva krafter som finns i samhället, berättar Claes Berglund och fortsätter:
– Det vore fantastiskt om vi kunde göra det så bra att andra orter fick upp ögonen för det här. Så att fler orter kan förstå, dra nytta och kopiera det som vi har gjort.
Daniel Marsfeld