https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/10/gettyimages-1299414107-scaled.jpg

Delade åsikter kring regionens nya avgifter på hörapparater

ALE. I mitten av augusti fattades beslutet att Västra Götalandsregionen inför en patientavgift på hörapparater. Ett beslut som väcker delade åsikter.
– Det man gör nu är att man försöker ta ut ett pris för hörapparaten, vilket man inte gjort tidigare, säger Jim Aleberg (S).

Den blågröna majoriteten i Västra Götalandsregionen har fått igenom förslaget om att införa en patientavgift för hörapparater.

– Vi har köpt in och erbjuder en ny variant av hörapparater till våra patienter i Västra Götaland, med inbyggda batterier som är uppladdningsbara. De här hörapparaterna är förstås dyrare för oss att köpa in, men innebär att patienten inte kommer att behöva byta några batterier, säger Aida Karimli, företrädare för Centerpartiet i regionfullmäktige och vice ordförande i miljönämnden.

De äldre och tidigare förekommande varianterna av hörapparaterna har erbjudits gratis. Däremot har de drivits av batteri som användarna fått bekosta själva.

Den nya varianten av hjälpmedlet innebär en årlig kostnad på 400 kronor, men då slipper även patienterna att inhandla batterier. En utveckling som Aida Karimli menar blir billigare för patienterna på sikt.

– Gällande de gamla tidigare hörapparaterna där vi inte tagit någon avgift kostar det ungefär 500 kronor per år att byta ut batterierna och den utgiften har ju patienterna fått ta själva. Så egentligen är det ingen mer avgift som tillkommer, tvärtom så blir det billigare på sikt för patienterna med de nya hörapparaterna, berättar Aida Karimli samtidigt som hon poängterar att den nya tekniken inte på något sätt är ett tvång.

– Vill man som patient i Västra Götalandsregionen inte ha de nya hörapparaterna med uppladdningsbara batterier så kan man alltid få de som vi har erbjudit tidigare, kostnadsfritt. Men då får man ju också stå själv för kostnaden av batterierna, säger Aida Karimli.

Alla anser däremot inte att beslutet är en framgång. Socialdemokraten Jim Aleberg verkar som ersättare i regionstyrelsen och även ifall han håller med om att den nya tekniken är bättre för miljön så är han orolig över en annan typ av utveckling.

– Den nya tekniken med uppladdningsbara batterier är en bättre lösning, men jag tycker att man ska ha det kostnadsfritt. Det är en ny teknik och ingår i själva hörapparaten. Det man gör nu är att man försöker ta ut ett pris för hörapparaten och det har man inte gjort tidigare.

Likväl som Jim Aleberg ser hur den nya tekniken både kan underlätta i användandet samtidigt som den gynnar miljön, så oroas han över vad som kan komma att bli nästa steg i utvecklingen.

– Om man börjar ta ut en kostnad för en apparat som har ett inbyggt batteri, så är inte vägen lång till att man öppnar en dörr som kan leda till mer egenfinansiering av hjälpmedel vilket kan motverka den jämlika vården. Ytterligare egenfinansiering av hjälpmedel vill de blågröna och Sverigedemokraterna utreda genom sitt lagda förslag, säger Jim Aleberg (S) och fortsätter:

– Jag är lite rädd för att det i slutändan kan bli så att, om man har ekonomi och möjlighet, inte behöver bry sig om att man ska egenfinansiera vissa hjälpmedel inom sjukvården. Då kanske vissa kan få bättre hjälpmedel medan de som inte har pengar får ta det som är billigare och sannolikt sämre, berättar Jim Aleberg.

Daniel Marsfeld

Mer från allmänt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Senaste nytt

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…