https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/10/gettyimages-1299414107-scaled.jpg

Delade åsikter kring regionens nya avgifter på hörapparater

ALE. I mitten av augusti fattades beslutet att Västra Götalandsregionen inför en patientavgift på hörapparater. Ett beslut som väcker delade åsikter.
– Det man gör nu är att man försöker ta ut ett pris för hörapparaten, vilket man inte gjort tidigare, säger Jim Aleberg (S).

Den blågröna majoriteten i Västra Götalandsregionen har fått igenom förslaget om att införa en patientavgift för hörapparater.

– Vi har köpt in och erbjuder en ny variant av hörapparater till våra patienter i Västra Götaland, med inbyggda batterier som är uppladdningsbara. De här hörapparaterna är förstås dyrare för oss att köpa in, men innebär att patienten inte kommer att behöva byta några batterier, säger Aida Karimli, företrädare för Centerpartiet i regionfullmäktige och vice ordförande i miljönämnden.

De äldre och tidigare förekommande varianterna av hörapparaterna har erbjudits gratis. Däremot har de drivits av batteri som användarna fått bekosta själva.

Den nya varianten av hjälpmedlet innebär en årlig kostnad på 400 kronor, men då slipper även patienterna att inhandla batterier. En utveckling som Aida Karimli menar blir billigare för patienterna på sikt.

– Gällande de gamla tidigare hörapparaterna där vi inte tagit någon avgift kostar det ungefär 500 kronor per år att byta ut batterierna och den utgiften har ju patienterna fått ta själva. Så egentligen är det ingen mer avgift som tillkommer, tvärtom så blir det billigare på sikt för patienterna med de nya hörapparaterna, berättar Aida Karimli samtidigt som hon poängterar att den nya tekniken inte på något sätt är ett tvång.

– Vill man som patient i Västra Götalandsregionen inte ha de nya hörapparaterna med uppladdningsbara batterier så kan man alltid få de som vi har erbjudit tidigare, kostnadsfritt. Men då får man ju också stå själv för kostnaden av batterierna, säger Aida Karimli.

Alla anser däremot inte att beslutet är en framgång. Socialdemokraten Jim Aleberg verkar som ersättare i regionstyrelsen och även ifall han håller med om att den nya tekniken är bättre för miljön så är han orolig över en annan typ av utveckling.

– Den nya tekniken med uppladdningsbara batterier är en bättre lösning, men jag tycker att man ska ha det kostnadsfritt. Det är en ny teknik och ingår i själva hörapparaten. Det man gör nu är att man försöker ta ut ett pris för hörapparaten och det har man inte gjort tidigare.

Likväl som Jim Aleberg ser hur den nya tekniken både kan underlätta i användandet samtidigt som den gynnar miljön, så oroas han över vad som kan komma att bli nästa steg i utvecklingen.

– Om man börjar ta ut en kostnad för en apparat som har ett inbyggt batteri, så är inte vägen lång till att man öppnar en dörr som kan leda till mer egenfinansiering av hjälpmedel vilket kan motverka den jämlika vården. Ytterligare egenfinansiering av hjälpmedel vill de blågröna och Sverigedemokraterna utreda genom sitt lagda förslag, säger Jim Aleberg (S) och fortsätter:

– Jag är lite rädd för att det i slutändan kan bli så att, om man har ekonomi och möjlighet, inte behöver bry sig om att man ska egenfinansiera vissa hjälpmedel inom sjukvården. Då kanske vissa kan få bättre hjälpmedel medan de som inte har pengar får ta det som är billigare och sannolikt sämre, berättar Jim Aleberg.

Daniel Marsfeld

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…