ÄLVÄNGEN. En oemotståndligt god pepparkaka gjord på ett hemligt recept.
I onsdags var det försäljningsstart av Anders Gustafssons omtalade bakverk på Bergendahls.
– Folk är som galna i just den här pepparkakan, säger butiksinnehavaren Birgitta Bergendahl.
Det var Birgitta Bergendahl som fick skepplandasonen Anders Gustafsson, alias Pepparkaksbagaren, att ta på sig förklädet och börja baka.
– Min mamma har bakat pepparkakorna så länge jag kan minnas. För ett antal år sedan fick jag veta hemligheten bakom receptet. Det är många som blir stormförtjusta när de får smaka på pepparkakan, Birgitta är inte ensam om det, skrattar Anders.
Vad gör din pepparkaka så speciell?
– Det är konsistensen och smaken. Det är ingen klassisk pepparkaka utan påminner lite grann om knäck. Sirapen är den del av hemligheten.
Nu är det tredje året som Pepparkaksbagaren levererar sina påsar med pepparkakor till butiker.
– I fjol tillverkade jag cirka 80 000 pepparkakor. Det blir inte lika många i år, då jag har bestämt för mig för att avstå mässor, marknader och liknande. Jag uppskattar att produktionen landar på 50-60 000 pepparkakor. Försäljning sker i totalt sju butiker, säger Anders Gustafsson.
Precis som förra året har Anders tillgång till Coop Extras bageri, något han är mycket tacksam över.
– Det är lite skillnad mot min egen hemmaugn som jag våldförde mig på första året.
På onsdagen levererades de första pepparkakspåsarna till Bergendahls i Älvängen.
– Det är till kundernas förtjusning. Efterfrågan är stor. Redan för några veckor sedan var det folk inne och frågade efter Pepparkaksbagaren, avslutar Tommy Bergendahl.