STARRKÄRR. Ett högklassigt hantverk på hög höjd. Pogab lägger just nu ett nytt tak på Starrkärrs kyrka och lokaltidningen åkte upp för att följa arbetet.
– Det är ganska jobbigt rent fysiskt, säger Jan-Ove Johansson.
En renovering pågår just nu av taket på Starrkärrs kyrka på grund av ett läckage som har lett till att vatten har trängt sig in och förstört balkar. Arbetet inleddes för några veckor sedan när byggfirman Trenovus förstärkte överdelen av tornet.
– Det var ganska omfattande rötskador och vi har bland annat byggt en ny takstol med en äldre teknik där vi använder mycket hyvel och yxa. Eftersom det är en gammal byggnad krävs en gammal teknik, säger Magnus Hult och fortsätter:
– Sådana här jobb är väldigt speciella och det behövs därför rätt sorts hantverkare som behärskar tekniken. Det är också svårt att arbeta på hög höjd i ett trångt utrymme.
Senast taket på kyrktornet renoverades var efter en storm 1969.
– Taket blåste bort och jag misstänker att det genomfördes en paniklösning som inte var helt tät, säger Magnus Hult.
Förra veckan besökte lokaltidningen den tillfälliga arbetsplatsen vid Starrkärrs kyrka. På plats var tre plåtslagare från Pogab: Jan-Ove Johansson, Rickard Levin-Andersson och praktikanten Rickard Vred från Yrkesgymnasiet.
– Vi håller just nu på att byta ut stora delar av koppartaket. Det är ganska knixigt och det kräver sina förberedelser, säger Jan- Ove.
Han vet vad han pratar om. I 41 år har Jan-Ove arbetat som plåtslagare och han har varit på Pogab sedan 2010. Det var av en ren slump som han fastnade för yrket.
– Det var en granne till mig som arbetade som det och jag fick också upp ögonen för det i tidig ålder. Därefter har jag varit fast. Det har blivit många olika jobb genom åren och plåtslageri är ett fint hantverk, säger han och ler.
Att byta koppartaket på Starrkärrs kyrka kräver många års yrkeserfarenhet.
– Det är ett ovanligt jobb, men jag har gjort det några gånger tidigare på andra kyrkor. Inledningsvis åker vi hit och tar mått av olika slag, därefter åker vi till verkstaden och tillverkar en plåtrulle som vi sedan tar hit till arbetsplatsen, berättar Jan-Ove.
– Vi lägger ut plåten på taket så att allt hänger ihop. Rent teoretiskt ska det kunna gå att plocka av allt i en enda del, fortsätter Rickard Levin-Andersson, som har arbetat som plåtslagare i över tio år.
Är det inte svårt att jobba här uppe?
– Jo, det är klurigt. Det är trångt och svårtillgängligt. Det är ganska jobbigt rent fysiskt, svarar Jan-Ove.
Efterfrågan på plåtslagare är fortsatt hög, men fortsatt få väljer att utbilda sig.
– Det har varit så i flera år, men det börjar att se ljusare ut. Vi behöver dock bli betydligt fler, säger Jan- Ove.
Vad tror du att det beror på?
– Det är jobbigt ibland. Vi är ute hela dagarna och det kanske inte tilltalar så många. Det tar också lång tid att lära sig.
Rickard Vred är inne på sitt andra år på Yrkesgymnasiet i Nödinge. Först var planen att han skulle bli snickare, men nu får han lära sig hur det är att vara plåtslagare.
– Det är kul eftersom man får göra så många olika jobb. Jag trivs väldigt bra, säger han.
– Rickard är jätteduktig. Han lär sig snabbt, tillägger Jan-Ove, som i nuläget har svårt att uppskatta hur länge renoveringen av kyrktaket kommer att pågå.
–Det är ett väldigt svårt jobb och det är viktigt att det blir tätt överallt.
Bilder: Kajsa Thorson.