NÖDINGE. Det finns långtgående planer för en ombyggnad av Ale Kulturrum och Da Vinciskolan. En förstudie har lämnats in till berörda nämnder och i den finns många större förändringar.
– Målet är att det ska finnas en tydlig gräns mellan skolan och den öppna verksamheten, säger utvecklingsledare Maria Palm.
För tre år sedan flyttade grundskoleverksamheten in i det som tidigare var Ale gymnasium, men situationen har inte blivit optimal på Da Vinciskolan och Ale Kulturrum. I dag finns det cirka 378 elever på skolan och det har visat sig att lokalerna inte fungerar för högstadiet.
– Vi har bland annat efterfrågat ombyggnationer av lokalen, men där har det inte hänt något än. Det är inte optimalt att bedriva grundskola i en byggnad som är gjord för gymnasieverksamhet, sa Jenny Johansson, som är huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Ale, i oktober.
En förstudie har tagits fram över en planerad ombyggnation av Ale Kulturrum och Da Vinciskolan som nu ligger hos behovsnämnderna. I den framgår det bland annat att C-huset, där matsalen finns i dag, är fuktskadad och att den därför ska rivas.
– Huset är i dåligt skick och det kostar för mycket att renovera det. Matsalen kommer att flytta in i huvudbyggnaden och det finns planer på att placera caféet något närmare biblioteket, säger Maria Palm.
Ett annat problem som tas upp är saknaden av en tydlig avgränsning mellan skolverksamheten och det publika Kulturrummet.
– Det måste finnas en tydligare gräns mellan skolan och den öppna verksamheten. Särskilt efter vad som hände i Trollhättan för några år sedan. Det kommer att finnas ett passersystem. Det är högt prioriterat, men än så länge är det inte klart hur en sådan avgränsning kommer att se ut, berättar Maria Palm och fortsätter:
– Huvudentrén till byggnaden kommer att finnas kvar, men skolans entré kommer att flyttas så att den inte längre delas med Kulturrummet. Det finns ett förslag på att den ska ligga vid parkeringen på baksidan, ungefär där C-huset i dag finns, berättar Maria Palm.
Enligt förstudien kommer den planerade ombyggnationen att kosta cirka 85 miljoner kronor (+/- 15 procent).
– Det blir en totalrenovering. Alla klassrum kommer att ses över och moderniseras, förklarar Maria Palm som dessutom meddelar att Kultur och Fritidsadministrationen och skolans utvecklingsenhet kommer att lämna huset i anslutning med ombyggnationen.
– Utvecklingsenheten kommer att flytta till Älvängenskolan medan Kultur och Fritid fortsättningsvis kommer att vara i Aktivitetshuset i Älvängen.
Det är nu upp till behovsnämnderna att ta beslut om man ska gå vidare med projekteringen.
– Förstudien är ett förslag kring hur ombyggnationen kan gå till. Det är först när man går in i projekteringsprocessen som det blir tydligare hur det kommer att bli, säger Maria Palm.
Kommunens lokalplaneringsprocess för Ale Kulturrum och Da Vinciskolan får dock redan kritik från vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Stefan Ekwing (L). Liberalernas ordförande i Ale anser att politikerna inte har getts möjlighet att medverka i den pågående planeringen.
– Jag reagerade på att vi inte har blivit informerade under den här processen. Jag har hört talas om att det behövdes göras något med Ale Kulturrum och jag trodde då att vi skulle vara involverade, men så har det inte blivit, säger han och fortsätter:
– 85 miljoner kronor är väldigt mycket pengar och enligt de prognoser som finns kommer skolan ändå att vara för liten om några år efter ombyggnaden, säger han.
Anders Rollings (S), Kultur- och fritidsnämndens ordförande, delar inte den åsikten.
– Det är en svår fråga, men jag delar inte den uppfattningen i sak. Det är många saknämnder som är inblandade i det här och det är en alldeles för komplex fråga. Från vår synvinkel är det viktigt att se över hur man ska gå vidare i processen och göra det så bra som möjligt för kultur- och fritidsverksamheten, säger han.