Rikard Karlberg, Ale GK:s mest framgångsrike golfare, vill gärna sitta med i en ny styrelse för klubben. 
Arkivbild: Allan Karlsson.
Rikard Karlberg, Ale GK:s mest framgångsrike golfare, vill gärna sitta med i en ny styrelse för klubben. Arkivbild: Allan Karlsson.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/07/v2917-rikard-karlberg-2.jpg

Karlberg vill in i styrelsen för Ale GK

ALE. Ale GK har ett turbulent år bakom sig. Interna stridigheter blottas återigen när det vankas årsmöte på lördag. Den sittande styrelsen utmanas nu av bland andra golfproffset Rikard Karlberg. – Jag tycker det är dags för en generationsväxling i styrelsen, säger han.

I februari framkom att trotjänaren och klubbens pro Henning Lundström slutat efter en uppgörelse med styrelsen. Det blev startskottet för en lång och infekterad debatt om förtroendet för den sittande styrelsen. Med stöd av paragraf 22 i klubbens stadgar begärde en stor grupp medlemmar att ett extra årsmöte skulle hållas. Den 25 april gjordes ett försök med en hybrid, där det gick att medverka digitalt och det skulle också finnas möjlighet att rösta analogt på Kungsgården. Mötesformen visade sig inte fungera och fick därför avbrytas. Det extra årsmötet återupptogs aldrig. Istället genomförde paragraf 22 ett extra digitalt årsmöte och valde då en ny styrelse. Den sittande styrelsen överklagade till Svenska Golfförbundets juridiska nämnd och Riksidrottsförbundet. Det framkom att mötet inte vara behörigt utlyst och den sittande styrelsen har regerat vidare. På lördag är det så dags för ett ordinarie årsmöte. Medlemmarna är kallade till Medborgarhuset. Frågan är om lokalerna kommer att räcka till.

– Vi får samsas om utrymmet. Det ska nog gå och jag har ingen uppfattning om hur många vi blir. Personligen tycker jag att det ska bli skönt att hålla ett riktigt årsmöte och få alla frågor utagerade. Det har varit ett jobbigt år där många tagit skada, både enskilda och klubben i stort, säger revisor och styrelsens talesperson, Sigvard Sundelid.

Årsmötet kommer att ha två alternativ till ny styrelse att välja bland. Paragraf 22 lanserar denna gång ett förslag där golfproffset Rikard Karlberg ingår.

– Vi är en grupp som gärna vill att både klubben och banan utvecklas. Jag tror att Ale GK skulle vinna mycket på att få in en ny styrelse. Personligen skulle jag vilja att vi jobbar mer med att utveckla arbetet med sponsorer, dessutom skulle jag gärna föra konstruktiva samtal med klubbens greenkeeper för att höja kvaliteten på banan. Personal- och ekonomifrågor borde skötas bättre än idag, säger Rikard Karlberg.

Du förstår att du ger dig in i en väldigt infekterad debatt?

– Jag har valt att ligga lågt tidigare, men nu vill jag verkligen visa mitt stöd för att få till stånd en förändring och förbättring av min klubb. Jag hoppas också att medlemmarna slutar tro att vi agerar för Henning Lundström och att han skulle ligga bakom gruppen. Han kommer tyvärr aldrig att komma tillbaka till Kungsgården.

I en motion till årsmötet föreslås att minoritetsskyddet ska förändras. Till skillnad från den demokratiska standard som främst används i svenskt föreningsliv där 10% av medlemmarna alltid kan begära ett extra årsmöte ska Ale GK nu enligt motionen tillämpa 35%.

– Det är faktiskt en rekommendation från Riksidrottsförbundets chefsjurist att vi bör ändra för att det inte ska kunna begäras extra årsmöte i vilka frågor som helst. Det ska vara skarpa ärenden, så inte denna möjlighet till misstroende missbrukas, avslutar Sigvard Sundelid.

Mer från allmänt

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…