GÖTEBORG. Mäts energi i enheten watt och roterar orkaner åt olika håll beroende på om de befinner sig på norra eller södra halvklotet? Ja, dessa och liknande påståenden fick åttondeklassare svara på under en av de tre deltävlingar som genomfördes under Teknikåttans regionfinal på Chalmers tekniska högskola den 18:e april. Aroseniusskolan placerade sig på en sjätte plats.
Regiontävlingen innehöll både praktiska och teoretiska uppgifter inom ämnesområdena teknik, biologi, fysik, kemi och matematik. Utöver att svara på om olika påståenden var sanna eller falska fick eleverna uppgiften att bygga så höga och stabila konstruktioner de kunde med hjälp av grillpinnar och gummiband. De utmanades även att minska sina klimatavtryck med 50%, något som verkligen är en utmaning.
Hela klassen var med och tävlade och de olika utmaningarna genomfördes i blandade grupper. Syftet med tävlingen är att utmana ungdomarna och samtidigt bredda bilden av teknik. Teknikåttan och de lärosäten som ingår i samarbetet vill med detta upplägg visa på att samarbete och kreativitet samt olika typer av kunskaper och perspektiv är viktigt för att lösa problem.
För Chalmers är det viktigt att sänka tröskeln till högre utbildning.
– Vårt engagemang i Teknikåttan är ett sätt att inspirera och locka fler tjejer och killar att välja naturvetenskapliga och tekniska studier. Samarbete, kreativitet och mångfald är en nyckel för att lyckas möta framtidens samhällsutmaningar, säger Catrine Henriksson, projektledare och ansvarig för årets regionfinal på Chalmers.
Utöver tävlingen fick högstadieeleverna möjlighet att bekanta sig med campusområdet, göra en quiz och äta lunch på Kårresturangen med Chalmersstudenterna.
I Teknikåttans kvaltävling tävlade cirka 20 000 elever från hela Sverige. I västra Sverige deltog drygt 2 600 åttondeklassare. Från dessa blev de sex främsta klasserna inbjuda till regionsfinalen som genomfördes på Chalmers campus Johanneberg.
I 31 år har Teknikåttan engagerat åttondeklassare i årliga mästerskap inom teknik, matematik och naturvetenskap och inspirerat nya generationer av teknikutbildade, problemlösare och innovatörer. Bakom tävlingen står tio svenska högskolor och universitet. Nytt för i år är att Tekniska museet fördjupar sitt engagemang som partner genom hela tävlingen, tillsammans med Sandvik som huvudsponsor för Teknikåttan.
1:a plats: Internationella Engelska Skolan, Kungsbacka
2:a plats: Gottskär Grundskola, Kungsbacka
3:e plats: Skytteskolan, Göteborg
4:e plats: Dalängskolan, Lidköping
5:e plats: Engelbrektskolan, Borås
6:e plats: Aroseniusskolan, Ale