ALE. Fanborg, musikkår och en pigg SSU-are.
Det var mycket som gjorde årets majtalare, tidigare utrikesministern, Ann Linde (S), imponerad av sitt första besök i Ale kommun.
– Mitt viktigaste budskap är att alla måste inse vikten av att rösta i EU-valet i juni, sa hon på pressträffen efteråt.
I strålande sol till ljudet av trummor, trumpeter och tromboner tågade ett något kortare majtåg än normalt genom Älvängen. På scenen i centrum följde sedan årets majtal under parrollen ”Gemensamt ansvar för Sverige”. Krig, kriminalitet och ökade samhällsklyftor gav första maj en allvarstung inramning. Först ut av talarna var Unga Örnars förbundssekreterare, Tomas Aronson Ylipää, och han hade gjort en iakttagelse under marschen.
– En stor eloge för att ni lyckats få ut moderater, sverigedemokrater och centerpartister till att fira första maj. Jag såg dem längs gatan och det har jag aldrig sett förut, sa han med lite ironi i rösten.
Precis som övriga talare underströk han vikten av att motverka de allt större klyftorna i samhället, där många unga tvingas växa upp i barnfattigdom.
– Dessa barn riskerar att inte nå kunskapsmålen i skolan och till sist hamna i kriminalitet. Det är inte konstigt att ungdomar tappar tron på politiken.
Årets huvudtalare var Ann Linde, Sveriges utrikesminister 2019-2022, och som idag jobbar vid ett antal tankesmedjor med mycket internationella kontakter, fokuserade hårt på konflikterna i Gaza och Ukraina. Hon berörde också kriserna i Sverige, där sjukvården omnämndes särskilt och det faktum att tungt kriminella idag kan driva privata vårdcentraler inför ögonen på regeringen.
– Under 80- och 90-talet togs steg mot omfattande avregleringar och privatiseringar. Vinstintresset släpptes in i flera delar av samhället. Istället för att lösa problem med låga skolresultat och bristande service, har samhällsproblemen förvärrats. Nu vi ser konsekvenserna av detta över hela landet. Tungt kriminella som kan driva vårdcentraler – och äga tingsrättslokaler.
När hon efteråt fick frågan vilka budskap hon helst ville att åhörarna skulle ta med sig var Ann Linde tydlig.
– Mitt viktigaste budskap är att alla måste inse vikten av att rösta i EU-valet i juni, att det har stor betydelse för ett fortsatt stöd till Ukraina och även till det palestinska folket i Gaza. Stödet till Ukraina är möjligt för att vi håller ihop. För att Europas länder står sida vid sida. Sammanhållningen i Europa är helt avgörande för att vi kan stötta Ukraina och stå starka mot Ryssland. Därför är vårt besked klart och tydligt: stödet till Ukraina måste fortsätta, och det måste öka.
Nästa talare var SSU:s Caesar Milli, 17, från Nödinge. Det var ord och inga visor från början till slut.
– Vår generation SSU:are som är födda på 90- och 00-talet har vuxit upp i ett samhälle med ständigt växande klassklyftor. Ingen av oss har upplevt något annat än att de sociala och ekonomiska orättvisor i samhället ökat år efter år.
Ann Linde hann lyssna och var stum av beundran.
– När jag hör SSU:are tala som Caesar får jag ny energi och en stark tro på framtiden.
Oppositionsrådet i Ale, Dennis Ljunggren, valde en egen ingång på sitt majtal. Han berättade en historia om 14-årige Dennis utan att för den delen vara en självbiografi. Det är en ung kille och hans kompis Berra som kommer på villospår i unga år. När föräldrar och samhällets alla aktörer blundar startar ett missbruk som går från lustgas till allt tyngre droger.
– För att förhindra liknande öden som för Dennis i denna berättelse så måste hela samhället finnas där. För det är ofta så att när en kille eller tjej hamnar snett så vänder sig samhället bort, föräldrarnas vänner tycker det känns jobbigt att ringa och berätta att de nog såg Dennis med en flaska lustgas och av den anledningen väljer många att bara tala med varandra. Ett samhälle är bara ett samhälle när vi tar gemensamt ansvar för den som behöver oss. I mitt Ale, i mitt Sverige och för den delen i mitt Europa och i min värld, så är det genom att bry oss om den som behöver oss igår, idag och imorgon som vi skapar ett samhälle där vi alla kan vara stolta att vara en del av, underströk Dennis Ljunggren.
Katarina Bosetti Kristoffersson, ombudsman på LO, var sist ut av årets majtalare och betonade inte helt oväntat kollektivavtalens betydelse.
– Därför kommer kampen på Tesla i Sverige att fortsätta ett tag till. Gemensamt tar vi ansvar för Sverige.