SURTE. Fler och fler barn börjar spela fotboll i Surte IS. Nu vill klubbens ledare och spelare ha bättre träningsmöjligheter.
– Vi kan inte fortsätta så här, säger Mikael Jansson.
Klockan är halv sju på kvällen och på Surte IP:s grusplan tränar tre lag med både tjejer och killar. Dammet yr och bollen studsar. Det är svårspelat, medger Viktor Svensson och Ville Jansson.
– Ibland ser man knappt något eftersom det dammar så mycket av gruset. Då och då cyklar vi till Nödinge för att få spela på konstgräsplanen där, berättar Ville.
Surte IS är en förening som växer snabbt. Under de tre senaste åren har antalet aktiva medlemmar gått från 146 till 340.
– För några år sedan hade vi få lag i föreningen, men nu ser det helt annorlunda ut. Fler barn har valt att börja spela fotboll hos oss, vilket är fantastiskt roligt, säger Mikael Jansson, som är ledare för P09-laget.
Föreningen vill nu att kommunen ska anlägga en konstgräsplan på den nuvarande grusplanen för att förbättra träningsmöjligheterna på Surte IP.
– Vi har vuxit ur anläggningen för längesedan och risken är att barnen slutar spela fotboll hos oss eftersom vi inte har lika bra träningsmöjligheter som andra föreningar i kommunen. Vi kan inte fortsätta så här – vi måste ha en konstgräsplan för att våra barn och ungdomar ska kunna utvecklas och ha kul, säger Mikael Jansson.
Robin Björkestam är ledare för ett av föreningens flicklag.
– Vi får mycket klagomål från tjejerna. De vill inte träna på gruset och just nu är det färre på träningarna än vad det brukar vara, säger han.
Jonas Albinsson, anläggningsansvarig i Surte IS:
– Vår gräsplan är inte heller i bra skick. En stor dränering behövs genomföras och det ligger på kommunen. När det regnar tvingas vi antingen flytta våra hemmamatcher till motståndarnas arenor eller ringa runt för att försöka hitta lediga planer att spela på. Det fungerar inte. Våra lag måste ha bättre förutsättningar att spela fotboll än vad de har nu.
Klas Arvidsson, enhetschef för Kultur och Fritid i Ale kommun, svarar:
– Jag förstår deras frustration. Surte IS har vuxit mycket och snabbt de senaste åren, då fler barnfamiljer väljer att flytta till Surte och Bohus. Den 18 mars tog vi emot en ansökan från Surte IS om en konstgräsplan och den ska komma upp på Kultur- och fritidsnämndens sammanträde framöver, men jag vet inte när. För att bygga en konstgräsplan startar man oftast med en förstudie och en förprojektering. När det är gjort och man ser att det går att genomföra startar upphandlingsprocessen där anbud ska tas in och entreprenaden ska tilldelas. Först därefter kan man gå in i ett produktionsskede. Projektet innefattar också politisk förankring och finansiering för såväl produktion och framtida drift och underhåll, säger han och avslutar:
– Den 17 maj kommer vi att ha ett avstämningsmöte med föreningen för att diskutera anläggningen i stort och jag tycker att vi hittills har haft en bra diskussion.