NÖDINGE. Alepraktikens nysatsning Älvan firar ett år. Under årets första månader är det många som vänt sig till mottagningen för att få hjälp med sin psykiska ohälsa.
Den 1 mars har det gått ett år sedan Alepraktiken i Nödinge utökade sitt vårdutbud med tilläggsuppdraget UPH, Ungas Psykiska Hälsa. Den nya mottagningen Älvan, som riktar sig till barn och unga mellan 6-17 år, såg då dagens ljus och med tiden har allt börjat falla på plats.
Hur tycker du att det första året har gått?
– Vi tycker att det har gått bra. Det har givetvis varit utmanande för det är svårt att starta upp en helt ny verksamhet som inte bara är ny för oss utan som är ett helt nytt koncept. Det har varit slitsamt men det känns som att vi är på väg att landa lite nu. Flödet bland de som hör av sig hit har förbättrats, det är en bättre kontinuitet, säger verksamhetschef Tina Holmberg.
Hur många som söker sig till Älvan har varierat sedan mottagningen öppnade för ett år sedan – men klart är att samtalen ökat sedan årsskiftet.
– Någonting har hänt sedan årskiftet. Det är väldigt många som hört av sig och vill söka hjälp. Det har väl kanske med spridningen att göra, att fler vet om att vi finns, säger kuratorn Emelie Wessmark.
Hur mår barn och unga idag? Hur är er bild?
– Sämre än när jag var ungdom skulle jag nog ändå säga. Det är min upplevelse. Det är en helt egen värld på nätet och det händer saker där som vuxna inte har kännedom om. Vuxna har svårt att få insyn där. Jag tror att fler ungdomar dras in i det där och mår dåligt, säger Emelie.
Samtidigt kan det kanske bero på att det idag är fler som vågar berätta att de mår dåligt.
– Det kan nog vara så att det är lite mindre tabubelagt att prata om psykisk ohälsa idag jämfört med för 20 år sedan. Det är ju positivt, då kommer det fram, säger Emelie.
Målet med Älvan är att kunna hjälpa barn och unga i ett tidigt skede – innan det får för stora konsekvenser.
– Vi har haft många barn som gått med psykisk ohälsa alldeles för länge. Vår målsättning är att vi ska kunna komma in tidigare. Ett exempel är problematisk skolfrånvaro som övergår till att man sitter hemma helt. Det är väldigt svårt att bryta ett sådant mönster. Där hoppas vi att vi kan få möjlighet att få komma in och agera i tid innan det går så långt att det får en stor påverkan på barnets framtid, säger Tina.
Vad krävs för att ni ska kunna hjälpa fler tidigare?
– Jag tror att det dels handlar om spridningen, att man vet om att vi finns. Och att alla är välkomna hit – oavsett vart man bor eller står listad. Vi kräver ingen remiss, säger Tina och fortsätter:
– Men även att vi utvecklar vår samverkan med andra instanser så att vi blir ännu mer effektiva på att fånga upp de som behöver hjälp tidigt.