Kocken Andreas Petersson ger två enkla tips för ett godare påskbord.
Kocken Andreas Petersson ger två enkla tips för ett godare påskbord.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/04/recept_webb.jpg

Recept till påskens festligheter

STORA VIKEN. Andreas Petersson, kökschef på Klädkällaren, delar med sig av två goda och ekonomiska recept som passar perfekt till påskbordet.

Påsksill med ramslök, hackat ägg & krutonger

”En mycket uppskattad sillrätt på ditt påskbord, eller att servera som förrätt till din påskmiddag, då kan man med fördel lägga till lite kall skivad potatis också”.

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 200 g matjessill, avrunnen, skuren i bitar (valfri klar inlagd sill fungerar också utmärkt).
  • 2-3 st blad ramslök, strimlade.
  • 3-4 st krämigt kokta ägg.
  • Hackade små brödkrutonger på mörkt, grovt bröd.
  • Ca 1 dl smetana blandat med rivet citronzest.
  • 1 st liten bunt dill, finhackad.
  • 100 g varmt brynt smör med rivet citronzest.

Gör så här:

  1. Servera sillen upplagd på ett fint fat.
  2. Toppa med övriga ingredienser.
  3. Avsluta med att skeda över varmt, brynt, smör ringla över citronsmetana och hackad dill.
  4. Ett tips är att använda någon matsked av spadet från ansjovis i det brynta smöret, (kanske har du en burk öppnad om du gjort Jansons), detta förhöjer smaken ytterligare.

Potatissallad med vårgrönt, lagrad ost & dijonsenapsdressing

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 600 g kokt, delad potatis. Gärna färskpotatis.
  • 50 g sockerärtor, finstrimlade.
  • 50 g rädisor, tunt skivade.
  • 2-3 st gröna sparrisar, tunt skivade.
  • 2-3 st salladslökar, tunt skivade.
  • 100 g röda cocktailtomater, delade.
  • 1/2 dl rostade solroskärnor.
  • 100 g smulad, lagrad hårdost.

Vinägrett:

  • 3 msk dijonsenap.
  • 1 msk olivolja.
  • 2 msk rapsolja.
  • 2 msk sherryvinäger.
  • 1 msk honung.
  • Finhackad dill & gräslök.
  • 1 st finhackad Schalottenlök.
  • Salt & svartpeppar.

Gör så här:

  1. Blanda med fördel alla ingredienser till potatissalladen (förutom osten och solroskärnorna) ihop med vinägretten dagen innan servering.
  2. Potatis suger åt sig mycket salt så eventuellt får man tillsätta lite mer dagen efter.
  3. Det är även mycket gott att toppa salladen med kokta delade rödbetor som bara blandas upp med lite salt, olja & honung.
  4. Lägg upp potatissalladen på ett fint fat och toppa med rostade solroskärnor och smulad ost.

Mer från allmänt

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Senaste nytt

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…