Påsksill med ramslök, hackat ägg & krutonger
”En mycket uppskattad sillrätt på ditt påskbord, eller att servera som förrätt till din påskmiddag, då kan man med fördel lägga till lite kall skivad potatis också”.
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 200 g matjessill, avrunnen, skuren i bitar (valfri klar inlagd sill fungerar också utmärkt).
- 2-3 st blad ramslök, strimlade.
- 3-4 st krämigt kokta ägg.
- Hackade små brödkrutonger på mörkt, grovt bröd.
- Ca 1 dl smetana blandat med rivet citronzest.
- 1 st liten bunt dill, finhackad.
- 100 g varmt brynt smör med rivet citronzest.
Gör så här:
- Servera sillen upplagd på ett fint fat.
- Toppa med övriga ingredienser.
- Avsluta med att skeda över varmt, brynt, smör ringla över citronsmetana och hackad dill.
- Ett tips är att använda någon matsked av spadet från ansjovis i det brynta smöret, (kanske har du en burk öppnad om du gjort Jansons), detta förhöjer smaken ytterligare.
Potatissallad med vårgrönt, lagrad ost & dijonsenapsdressing
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 600 g kokt, delad potatis. Gärna färskpotatis.
- 50 g sockerärtor, finstrimlade.
- 50 g rädisor, tunt skivade.
- 2-3 st gröna sparrisar, tunt skivade.
- 2-3 st salladslökar, tunt skivade.
- 100 g röda cocktailtomater, delade.
- 1/2 dl rostade solroskärnor.
- 100 g smulad, lagrad hårdost.
Vinägrett:
- 3 msk dijonsenap.
- 1 msk olivolja.
- 2 msk rapsolja.
- 2 msk sherryvinäger.
- 1 msk honung.
- Finhackad dill & gräslök.
- 1 st finhackad Schalottenlök.
- Salt & svartpeppar.
Gör så här:
- Blanda med fördel alla ingredienser till potatissalladen (förutom osten och solroskärnorna) ihop med vinägretten dagen innan servering.
- Potatis suger åt sig mycket salt så eventuellt får man tillsätta lite mer dagen efter.
- Det är även mycket gott att toppa salladen med kokta delade rödbetor som bara blandas upp med lite salt, olja & honung.
- Lägg upp potatissalladen på ett fint fat och toppa med rostade solroskärnor och smulad ost.