BOHUS. Efter en lång utredning och en ny upphandling har Ales politiska partier fått i uppdrag att ta beslut om ridhusets fortsättning. Frågan är kontroversiell. Åsikterna går isär både i och mellan partierna.
Ett nytt ridhus på Jennylund var en följetong redan innan bygget var igång. Till och från har frågan aktualiserats i Ale kommuns investeringsbudget, men förslaget strandade flera gånger och bordlades när kalkylerna drog iväg. 2018 kom genombrottet. Socialdemokraterna gjorde ridhuset till en valfråga och i fullmäktige beviljades till sist drygt 29 miljoner kronor till projektet.
Ett första spadtag arrangerades i september och lyckan över att vara igång var påtaglig, men tämligen omgående upptäcktes markföroreningar på platsen för huset. Upptäckten förmedlades inte till politiken. Styrgruppen valde istället att fortsätta markarbetet. I januari framkom att kostnaderna för projektet skenat och kommunstyrelsen tvärnitade. En utredning tillsattes och det stod klart att fullmäktige behövde bevilja ytterligare 20 miljoner för att fortsätta byggnationen. Så skedde också i februari 2019, men en olycka kommer sällan ensam. I oktober gav byggbolaget upp. De satte sig själva i konkurs. Skälen som angavs var tidigare synder som förföljt företaget, men kommunens konsultrapport menar också att hela ridhusprojektet var kraftigt underfinansierat.
Vid årsskiftet genomfördes en upphandling för att färdigställa ridhuset enligt ursprungsplanen. Det visade sig då att projektet behöver få ytterligare 12,7 miljoner beviljade.
Ärendet ska nu förankras i såväl Kultur- och fritidsnämnden som Servicenämnden och även i Kommunstyrelsen innan fullmäktige till sist säger sitt. Politiken i Ale har fått ett antal olika alternativ att ta ställning till. Förutom att bygga klart enligt plan finns det också förslag om att riva eller sälja huset.
– Vi moderater kommer att träffas i fullmäktigegruppen imorgon (läs tisdag) för att väga för- och emot. Alla vet vår grundinställning. Vi tycker inte att en kommunal ridanläggning tillhör en kommuns kärnverksamhet. Nu har den tidigare majoriteten försatt oss i en situation där vi måste försöka ta klokast möjliga beslut med hänsyn till alebornas skattepengar. Det som skrämmer mig är att vi fortfarande inte kan vara säkra på att det är sista gången frågan är uppe. Vi har ju trott det så många gånger tidigare. Med tanke på alla miljoner som redan är utbetalade blir det både jättesvårt och obekvämt att ta ställning, säger kommunalråd Mikael Berglund (M).
Sonny Landerberg (MP) fick förtroendet att leda Kultur- och fritidsnämnden när Miljöpartiet tillsammans med allianspartierna och Framtid i Ale tog makten efter valet 2018. Han är mer eller m i n d r e förtvivlad över situationen.
– Det här är tyvärr något som inte bara d r a b b a r oss idag, utan även i många år framöver. Jag tänker hela tiden på konsekvenserna och hur detta kan komma att påverka nämndens framtida verksamhet. Det här är inget bra och vi i Miljöpartiet ska lyfta frågan på ett internt möte på söndag. Jag vet inte alls vad medlemmarna tycker, säger han i en kommentar till tidningen.
Lena Orstadius (S) är vice ordförande i Kultur-och fritidsnämnden.
– Vi för en öppen dialog i partiet om ridhuset och de alternativ som föreligger, men vi behöver ha en dialog även med övriga p a r t i e r . Det är ju sant att vi har drivit frågan om ett ridhus, men det gjordes på fakta som fanns då. Ingen i Socialdemokraterna hade stått bakom det som vi vet idag. Det är väldigt tråkigt, men nu måste vi försöka hitta en lösning, säger hon.
Framtid i Ale verkar ha kommit längst i resonemanget om ridhusets framtid.
– Vi kommer föreslå att man färdigställer det till minsta möjliga kostnad och sedan försöker avyttra det. Ett ridhus ingår inte i det kommuanla uppdraget, säger Tyrone Hansson (FiA) bestämt.