NOL. Det som inledningsvis ansågs vara en mindre markförorening visade sig vara något helt annat. I oktober inleds en omfattande marksanering vid punkthusen i Nol som Naturvårdsverket finansierar med 59,5 miljoner kronor.
– Det ska vara klart 30 april nästa år och säkerheten kring området samt arbetsrutinerna är rigorösa, säger projektledare Torbjörn Andersson.
Det var under våren 2016 som ”blyfyndigheten” gjordes i samband med ett schaktningsarbete vid Folkets husvägen i Nol. Detaljplanearbetet för nya bostäder och en förskola var inne i ett slutskede, men fick göra en snabb halt. Inledningsvis hoppades Alebyggen som bland annat planerade för 54 hyresrätter i två nya punkthus att upptäckten bara skulle fördröja byggstarten med några månader. Nu har det gått två år och först i oktober startar ett omfattande saneringsarbete i ett 20 000 kvm stort område. Totalt kommer 300 ton bly att köras bort från Nol. Det kan också mätas med 1000 långtradare.
– Vi vet att många undrar varför inget har hänt än, men det har varit en lång och komplicerad resa. Upptäckten visade sig vara betydligt större än någon först kunde förutse. Efter grundliga markundersökningar insåg vi att det krävdes stora insatser. Eftersom detaljplanen var långt gången och det planerades för många nya bostäder fanns det pengar att söka hos Naturvårdsverket, berättar Torbjörn Andersson.
För ett år sedan beviljades Ale kommun 59,5 miljoner, vilket finansierar hela projektet. Eftersom det handlar om kraftigt blyförorenad mark är detaljerna kring säkerheten noggrant planerade. Det handlar både om rutiner för arbetslagen, transporter, verksamheter i närområdet samt boende.
– Vi kommer bland annat att bygga ett två meter högt staket runt hela saneringsområdet. När grävarbetet startar sker det i begränsade schakt om 1000 kvm som sedan täcks över innan nästa del påbörjas. Kraven i upphandlingen av saneringsarbetet är mycket skarpa och vi från kommunen kommer att övervaka arbetet noga. Det får inte finnas någon risk att bly sprids till luft, vägar eller vatten, säger Torbjörn.
Markföroreningarna består av bly på 1-5 meters djup. Det är tidigare utfyllnadsmassor som användes för att göra området brukbart. På denna yta har sedan rena massor lagts, vilket medför att grävarbetet kommer att gå ner till 3,5 meter.
– Djupare än så finns det inget skäl att gå. Vi kommer att se till att det inte dammar när man gräver och även regn kan vara en utmaning som vi måste hantera för att inga föroreningar ska kunna spridas. Genom provtagning av ytliga jordlager på den närliggande förskolans utegård har det säkerställts att inga blyföroreningar finns i dessa lager, säger Laila Ekman, verksamhetschef miljö, och hon tillägger:
– Eventuella föroreningar på större djup är endast skadliga om de blottläggs, vid till exempel schaktarbeten med grävmaskin.
Det finns flera utmaningar med detta saneringsprojekt. Förutom storleken är geotekniken svår, grundvattennivån hög, närheten till skola besvärande och bebyggelse med många boende runt ställer sina krav.
– Det är därför det har dragit ut på tiden. Projektet har krävt noggranna förberedelser, men nu kan upphandlingen äga rum och i oktober hoppas vi vara igång. Det första steget blir att dra om alla ledningar som vi har hittat i saneringsområdet. Dokumentationen har tidigare varit bristfällig och därför hittade vi både el, tele, vatten, avlopp och fiberledningar likt ett fisknät. Att försöka sanera och hålla ledningarna i drift samtidigt bedömde vi vara ett omöjligt uppdrag. Nu dras samtliga ledningar om och det har varit ett otroligt jobb att få ihop detta med alla ledningsägare, berättar Torbjörn.
Resultatet av saneringen kommer att bli odelat positivt. Alebyggen kan redan nästa år starta bygget av två nya punkthus med totalt 54 hyresrätter på Folkets husvägen och parkeringen som ofta har förvandlats till en mindre sjö vid häftiga regn kommer nu att höjas.
– Det här blir ett lyft för Ale, avslutar Torbjörn Andersson