”Robotar och datorer skapar fler nya jobb än de tar över”

GÖTEBORG. Lärlingsgymnasiet i Ale är medlem i Västsvenska handelskammaren, vilket eleverna får dra nytta av. Nyligen genomfördes ett studiebesök på huvudkontoret i Göteborg.
– Det var väldigt lärorikt, särskilt intressant var det att höra om den globala ekonomins utveckling, sa Måns Wigertz, en av eleverna på plats.

Världens 12 000 handelskammare fyller en viktig funktion för hela världshandeln. Sverige tillhör de mest exportberoende länderna och Jesper Öhrn, internationell affärsutvecklare på Västsvenska handelskammaren, betonade allvaret i den växande konflikten mellan Kina och USA.

– Deras ekonomier motsvarar 40% av den totala världsekonomin. Det kan få stora konsekvenser för handeln om dessa länder inte kommer överens. Sverige är tyvärr en väldigt liten bricka i spelet. Det finns till exempel 13 kinesiska städer som har en större ekonomi än oss, säger han.

Eleverna som går tredje året på Lärlingsgymnasiet i Ale läser entreprenörskap och det globala perspektivet kunde knappast få en bättre start än ett studiebesök hos Västsvenska handelskammaren.

– Sverige är extremt exportberoende och vi jobbar hårt för att bevara en stark frihandel. Oron är förstås stor inför vad som händer med Storbritanniens utträde ur EU och den så kallade Brexit. Det är något vi följer väldigt noga just nu, säger Jesper Öhrn.

Lärlingsgymnasiets elever har goda förutsättningar att få jobb direkt efter studenten. 85% går antingen direkt ut i jobb eller till fortsatta studier. Rasmus Flink, projektkoordinator Svensk Gymnasielärling, informerade om arbetsmarknaden.

– Lärlingsgymnasiet som ni kommer från tycker jag låter jättespännande. Jag tror på den modellen, då min bild är att erfarenhet är viktigare än höga betyg när företag nyrekryterar. Om ni ännu inte har bestämt er för ett yrke rekommenderar jag yrkeskompassen som finns på Arbetsförmedlingens hemsida. Där får ni också reda på hur behoven ser ut i respektive område. Rent generellt kan jag bara säga grattis. Arbetsmarknaden skriker efter nya medarbetare, säger Rasmus Flink och fortsätter:

– Jag vet att många känner oro inför en ökad automatisering med hjälp av datorer och robotar, men faktum är att den nya tekniken skapar fler nya jobb än vad de tar över. De mänskliga egenskaperna kommer bli viktiga i framtiden. På den punkten är människan fortfarande unik och helt överlägsen roboten.

Västsvenska handelskammaren har ett tämligen nytt kontor i anslutning till Gamla Ullevi. I samband med flytten bestämdes att kammaren skulle bli en aktivitetsbaserad arbetsplats.

– Det betyder att ingen äger sitt eget skrivbord. Alla flyter runt och väljer plats för dagen. Det gäller även vd och andra chefer. Ibland kan du hamna bredvid en ekonom och nästa dag jämte en kommunikatör. På så vis lär alla känna varandra bättre och får en bättre inblick i vad alla gör, men det ska sägas att det är en stor omställning. Vissa gillar det mer än andra, säger Janina Malmgren,  affärsutvecklare på Västsvenska handelskammaren.

Eleverna fick en rundvandring i lokalerna och Måns Wigertz var nöjd med dagen.

– Jag visste ingenting om handelskammaren innan så det var kul att höra om deras verksamhet. Det som jag reagerade mest på var att Afrika fortfarande verkar ligga så långt efter, trots att Kina också är med och investerar i kontinenten.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…