Semestertipset – Ales gömda smultronställen

BÅSTORP. I den skog som utgör två tredjedelar av kommunens yta gömmer sig en del guldkorn som kanske inte alla invånare känner till. Av den anledningen tog lokaltidningen rygg på Pelle Dalberg – en 81-åring med otrolig lokalkännedom.

Pelle Dalberg lämnade Göteborg för Ale på 60-talet. Som gammal orienterare har naturen varit ett självklart inslag i hans vardag och på senare år har han även arrangerat en del guidade turer i kommunen. Idag är Pelle kanske en av dem som kan kommunen allra bäst.

– Jag har alltid varit ute och sprungit i skogen. Nu går jag, tittar på blommor, lyssnar på fåglar, tittar på djur och kultur. Sedan så fotograferar jag och då blir det en grej till man kan hålla på med, berättar han.

Det finns inte en stig i kommunen som inte Pelle har vandrat på – det är i alla fall känslan man får när man följer honom i terrängen. På uppmaning av lokaltidningen tog 81-åringen på sig ansvaret att visa ett av hans smultronställen: Örnäsberget i Båstorp.

– Det är en av de finaste utsikterna vi har kvar ut över Göta älv idag. Tyvärr är det lite svårt att ta sig upp på berget. Det är inte så långt men det finns ingen stig eller vägvisning. Så man får känna till stället, förklarar han. 

De obefintliga stigarna upp för berget är däremot inget som stoppar Pelle från att ta sig upp till utsikten. Däremot passar en bristande tillgängligheten inte alla. Vilken tur då att det finns andra platser i närområdet som är minst lika värda att besöka.

– Vi har en mängd naturreservat, framförallt uppe i Risveden. Vi har även en bra bit av Vättlefjäll. I reservaten finns stigar och vandringsleder.

Nämnda Vättlefjäll är även Pelles favorit – om han måste utse en.

– Nu delar vi Vättlefjäll med Göteborgs kommun, men det är fantastiskt med alla sjöarna. Promenaden ”Surtesjön runt”, utgår från parkeringen vid Surtesjöns badplats och är sju och en halv kilometer lång. Den är fantastiskt fin. Väl märkt, lättgången, grusad och två meter bred.

Den pigge pensionären berättar att han noterat det ökade intresset bland svenskarna för att vara ute i naturen.

– Ja, pandemin har gjort att väldigt mycket folk är ute. Parkeringen vid Surtesjön har vid flera tillfällen varit knökfull, säger han och berättar om ett tillfälle förra vintern där det var extra påtagligt:

– Då var det så mycket folk att polisen fick komma dit och försöka få loss alla bilar som som stod både här och där. Det är roligt även om det gick lite till överdrift just då.

Skulle du säga att det går att sysselsätta sig en hel semsester i Ale?

– Ja och det är ju populärt att ”hemestra” idag. Men det är klart, i värsta fall kan man ju gå över på Kungälvssidan också, säger Pelle med ett skratt.

Efter att ha vandrat i tio minuter genom terrängen når vi Pelles utsiktsplats på Örnäsberget. Vyn är vacker, nästan som en tavla. 

När du väl kommer upp till en sådan här plats, sätter du dig och njuter då?

– Nej jag har myror i kroppen så det klarar jag inte. För min del är det svårt att stanna för länge, men det ska man egentligen göra - stanna, titta och njuta. Här ska man ju ha med sig termos, fika och ta sig en rejäl rast.

Gratis!
Mer från allmänt

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Ta ett dopp i det blå!

Ales kommunala badplatser hittar vi vid Surtesjön, Vimmersjön, Hultasjön och Hålsjön. Dessa ses över året om men än mer frekvent…


Senaste nytt

Seger i höstpremiären – LNIK ny tabelltvåa

Det dröjde till den 40:e minuten innan formstarka Matilda Johansson inledde LNIK:s målskytte och  drygt 20 minuter in i den…

Offensivt AIF segrade

Efter förra veckans snöpliga poängtapp mot Vänersborgs FK valde tränare Niklas Tidstrand att återgå till vårens succéformation på topp. Det…

Brand på Edet Rasta

Räddningstjänsten Nol, Stenungsund och Lilla Edet ryckte ut till Edet Rasta efter larm om brand. Den lokala räddningsstyrkan var först…

MC-olycka i Nödinge

I höjd med avfarten till Sandsjödal på väg 1967 mellan Nödinge och Ryd körde en mc-förare av vägen. Mc-föraren åkte…

Full attack mot Mjölby

Idag reser Ahlafors IF till Mjölby för att försvara serieledningen i division 2 norra Götaland. I startelvan sker en rad…

LNIK redo för höstpremiären

LNIK avslutade vårsäsongen på bästa möjliga sätt med tre raka storsegrar, den senaste mot Degerfors (5–1) 27 juni. Sedan dess…

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Anna Bergendahl nästa

Uno Svenningsson, Henrik Åberg och Jessica Andersson är några av de artister som besökt Café Torpet i år. På lördag…

Leo bland de tio bästa i världen

Inför junior-VM var Leo Zikovic rankad 20 i världen och det skulle därför krävas något extra från Bohusbon för att…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Svenske rekordhållaren trivs med nya livet 

På sin familjegård i Fjärås bor den tiofaldige svenska mästaren i trial. I garaget finns det mesta som en motorintresserad…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Sent poängtapp för AIF

Höstsäsongen sparkade igång för serieledande Ahlafors IF med bortamatch mot VFK på en soldränkt Vänersvallen. Här var det planerat att…