ALAFORS. Från den första september minskas Mötesplats Spinneriets personalstyrka från tre personer till en.
– Situationen har förändrats drastiskt, säger kommunchef Björn Järbur.
För tre år sedan startades Mötesplats Spinneriet med syfte att arbeta med integration av ensamkommande barn från första dagen de kommer till Ale.
– Under 2016 fick vi ekonomiskt stöd av Länsstyrelsen på en miljon kronor för att utveckla och implementera verksamheten i Ale kommun under två år och i samband med det anställdes två personer, berättar Anna Rådvik, projektledare på Mötesplats Spinneriet.
I våras förra året var flyktingsituationen akut, men nu ser det annorlunda ut och kommunen har därför valt att avsluta anställningen för de två personerna.
– Det är inte så konstigt. Under våren 2016 var flyktingsituationen kaosartad och vi skalade upp förmågan att försöka möta de krav som ställdes på oss, men nu har situationen förändrats drastiskt. Det är inte alls lika hårt tryck och vi försöker hitta en rimlig nivå i relation med hur behovet ser ut, säger Björn Järbur.
Vad kommer det att innebära för Mötesplats Spinneriet?
– Det innebär att bemanningen är mindre i framtiden, att vi minskar volymen men att den kommer att finnas kvar. Ambitionen är fortfarande att ha en bra mötesplats.
Att ni säger upp avtalet ett år tidigare än beräknat, innebär det att ni tvingas skicka tillbaka 500 000 kronor som ni har fått från Länsstyrelsen?
– I dag betalar vi 75 procent av kostnaden och Länsstyrelsen de resterande 25 procenten. Det mesta är alltså våra egna pengar och i den bästa av världar kan vi använda Länsstyrelsens pengar till någon annan verksamhet men i värsta fall får vi skicka tillbaka en del, säger Björn Järbur.
Anna Rådvik blir från och med i september den enda som jobbar på Mötesplats Spinneriet. Hon är kritisk till beslutet och anser att det kommer att slå hårt mot verksamheten och dess samarbetspartners.
– Vi känner att kommunen inte värnar om den nya befolkningen som finns i Ale och de har inte fört någon dialog överhuvudtaget med oss anställda. De har även gått över huvudet på Ahlafors IF, Studieförbundet Vuxenskolan och Starrkärr-Kilanda församling, säger hon och
fortsätter:
– Aleborna är det viktigaste i vår verksamhet och vi har byggt upp en framgångsrik sådan med hjälp av de här två personerna samt våra språkvärdar. Vi har jobbat i ett team och vi har ökat vårt deltagande till 100 procent. Vi når alla våra mål med råge och Mötesplats Spinneriet är en billig verksamhet.