SKEPPLANDA. Snart fem månader har gått sedan Skepplanda Läkarhus öppnade på Albotorget. Den nya vårdcentralen lockar allt fler patienter.
– Det är otroligt roligt att vara här och vi känner verkligen att etableringen är uppskattad av invånarna i kommunens norra del, säger medicinskt ansvarig Mikael Spetz.
Att starta en ny vårdcentral är en utmaning i sig, att dessutom göra det under brinnande coronatid gör inte saken enklare.
– Det har inte varit någon brist på sysselsättning om man säger så. Vi har verkligen haft att göra från dag ett. Självklart har pandemin inneburit extra utmaningar för oss och en del saker rår vi inte själva över, säger verksamhetschef Karin Svensson.
Ägarstrukturen är densamma som för Älvängens Läkarhus. Att man också valde att satsa på en fullskalig vårdcentral med läkarmottagning, BVC, äldresköterska, distriktssköterska, lab, specialistmottagning för dem med kronisk sjukdom samt rehab har sina skäl.
– Vi vill erbjuda primärvård på det sätt som vi själva förespråkar, nämligen nära folket. Det finns många invånare i den norra delen av Ale. För dem vill vi att Skepplanda Läkarhus ska vara det självklara valet, säger Karin Svensson.
Varför ska man välja Skepplanda Läkarhus?
– För att vi har en väldigt bra tillgänglighet både för planerade och akuta tider. När det väl släpper med vaccinet och regionen kan fördela ut större volymer så har vi kapacitet för det. Naturligtvis är det våra listade patienter som har förtur, övriga kan vi få säga nej till. Vaccineringen sker i våra egna lokaler på ett smittsäkert sätt, både här i Skepplanda och i Älvängen, förklarar Karin Svensson.
Hur är patienternas inställning till att ta vaccin?
– Så gott som alla är positiva. Jag vill gjuta mod hos de som väntar. Tyvärr har det blivit en försening, men det väntas stora volymer inom den närmaste framtiden. Håll ut, uppmanar Mikael Spetz och tillägger:
– Vi kan bli tilldelade vaccin med väldigt kort varsel. Vi kontaktar våra patienter så fort det blir dags.
Har ni blivit hemmastadda på Albotorget?
– Ja, det tycker vi. Lokalerna fungerar utmärkt ur ett patientperspektiv. På sikt, när pandemin är över, hoppas vi också kunna bli en större del av lokalsamhället. Det är viktigt för oss, avslutar Mikael Spetz.