Det var en solig måndag när Kommunals medlemmar intog åhörarbänken i kommunfullmäktiges lokaler. Vi var många medlemmar som hade slutit upp för att ställa de styrande till svars för sina felprioriteringar i budgeten. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) begärde ordet och inledde med att berätta för fullmäktige att Kommunal har frångått den gängse ordningen att yttra oss i budgetförhandlingen. Problemet med denna invändning är att vi har tjänstemän som motpart i förhandlingen, inte politiker. Det blir därför en smula märkligt att vi ombeds att lämna synpunkter i en förhandling som motparten varken kan svara för eller låta sig påverkas av, vilket till viss del är intentionen med medbestämmandelagen.
Efter debatten som resulterade i bifall för Ale-samverkans budget, konstaterar vi kallt att Ale kommer att få en sämre välfärd nu. Det gäller såväl våra medlemmar som arbetar i förvaltningarna, som kommunens invånare. Det vi dessutom tar med oss från den där dagen, är insikten om att den styrande majoriteten inte ens har något intresse av dialog med de fackliga organisationerna. Inför sammanträdet nåddes vi nämligen av uppgifterna att ledamöter från Ale-samverkans partier diskuterade öppet om det kunde finnas stöd för att stoppa oss från att gå upp i talarstolen.
Det är dessutom tydligt att det finns ett missnöje över att vi lyfter dessa frågor i Alekuriren – det fick vi bekräftat av Mikael Berglund själv i talarstolen. Men vi kommer fortsätta att driva opinion, det kan vi lova. I fortsättningen kommer vi dessutom följa Berglunds uppmaning att lyfta fram synpunkter och åsikter i samband med kommande budgetförhandlingar så att dessa protokollförs. Att vår motpart vid dessa förhandlingar varken kan svara för budgeten eller påverkas av fackförbundens inspel får bli en annan fråga.
Sladjana Gustafsson
Ordförande, Kommunal sektion Ale/Lerum