ANNONS

Dags för ett jämställt sparande

Män har generellt sett ett högre sparande än kvinnor och bakom detta gömmer sig många faktorer. Att män fortfarande tjänar mer, har vågat ta större risker och att kvinnor fortfarande i större utsträckning tar ut föräldraledighet, vård av barn- dagar och arbetar deltid.

– Vi måste våga prata mer om ett jämställt sparande, att de som lever i parrelationer kompenserar varandra. Det har stor betydelse för pensionen, säger Virginia Sapikas, pensionsrådgivare på Handelsbanken i Kungälv.

Jämställdheten går åt rätt håll i Sverige, men det finns mer att önska på flera plan. Ett av de tydligaste är sparandet. Det skiljer fortfarande 5500 kronor i pension mellan män och kvinnor när de når 65 år.

– Det beror ju främst på löneskillnaden, men det går att kompensera för den genom att den tjänar mest för över sin PPM (premiepension 2,5%) till sin partner. Det är ett väldigt enkelt sätt. Ett annat sätt är att starta ett kompensationssparande till den part som tjänar mindre, säger Virginia Sapikas.

Att män ofta har ett högre sparande grundar sig också i könsskillnader.

– Män vågar ta större risker medan kvinnor är mer försiktiga. När börsen har utvecklats starkt har det gynnat många män, men under de senaste 12 månaderna som har varit en skakig tid på börsen har kvinnorna lyckats dubbelt så bra. Det har varit en fördel att sitta still i båten och inte paniksälja, berättar Klas Cederlund, placeringsrådgivare på Handelsbanken i Kungälv.

Av stor betydelse för sparandet har också engagemanget. Män är historiskt mer intresserade av ekonomi och dessutom mer tävlingsinriktade.

– Många fler unga killar är intresserade av att börja spara i aktier tidigt. De är inte heller särskilt rädda för att ta lite högre risk, säger Klas Cederlund.

Handelsbanken försöker nu möta behovet av ett mer jämställt sparande.

– Vi måste våga prata mer öppet om det när vi träffar kunder som lever i parrelationer, även om vi vet att det kan vara känsligt. Idag är det dessutom väldigt tydligt i alla prognoser hur pensionen kommer att utveckla sig. Då går det tidigt att skapa ett rättvist sparande, menar Klas Cederlund.

Virginia Sapikas efterlyser ett större engagemang.

– Jag vill att fler kvinnor tar för sig och engagerar sig i sin ekonomi. Ta kontakt med banken åtminstone en gång om året och ta del av den råd- givning som finns. Det är inte meningen att man ska gå och tänka på aktier och fonder varje dag, men en gång om året bör man se över hur sparandet har utvecklat sig. Kvinnor behöver bara komma igång, de som har gjort det har ofta fått en bra utveckling, säger hon.

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…