Smittspridning på Kronaskolan

– Nu väntar distansundervisning för årskurs 4

ÄLVÄNGEN. Flera lärare och elever i årskurs 4 på Kronaskolan har testats positivt för covid-19. Idag (läs tisdag) är det distansundervisning som gäller. Samtidigt riktar flera föräldrar kritik mot hur skolan har hanterat situationen.
– Kommunikationen har varit bristfällig, säger en förälder till Alekuriren.

Nytt coronautbrott på Kronaskolan.
Nytt coronautbrott på Kronaskolan.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/11/v4820-corona-kronaskolan-2-scaled.jpg

Det var i mitten av november som föräldrar till mellanstadieeleverna på Kronaskolan fick ett mejl om att en lärare hade smittats av coronaviruset.

– Läraren hade undervisat alla klasser i mellanstadiet och i mejlet framgick det att barnen inte fick göra något efter skoltid, men att de var tvungna att vara i skolan. Restriktionerna gällde i två veckor, berättar en förälder och fortsätter:

– I torsdags förra veckan fick vi föräldrar i årskurs 4 ett nytt mejl om att några elever i fjärde klass också hade smittats, men det hade vi redan hört ”på stan” – det dröjde alltså ett tag innan skolan informerade oss.

Alekuriren har varit i kontakt med två föräldrar som båda upplever att skolan inte har hanterat den rådande situationen på ett bra sätt.

– Klassen som har blivit drabbad av coronasmitta får endast vistas i sitt klassrum. Skolledningen har meddelat att de har tillämpat temporär utökad lokalvård och att barnen uppmanas att inte vara på fritids då skolplikten inte gäller där. Däremot måste de vara i skolan där smittspridningen är som värst. Jag tycker att man borde gå på säkerheten först och ett bra alternativ hade varit att stänga mellanstadiet i två veckor, säger föräldern.

Den andra fortsätter:

– Det känns olustigt att skicka barnen till skolan just nu. De kanske kommer hem med smittan och sprider den vidare till sina syskon samt föräldrar och då ökar det ännu mer. Det är upp till rektorn att avgöra om skolan ska stängas och så länge han väljer att inte göra det kommer smittspridningen att fortsätta. De båda tycker att skolan brister i kommunikationen.

– Allt är väldigt oklart. Det är många föräldrar som är oroliga och som har försökt att få tag i rektorn, men det går inte. Vi får varken svar via mejl eller telefon. Det är under all kritik.

På måndagen informerades föräldrar om att Kronaskolan övergår till distansundervisning för årskurs fyra. Föräldrar med samhällsnyttig tjänst erbjuds tillfällig barnomsorg under perioden.

Precis som ett antal föräldrar sökte redaktionen svar på ett antal frågor och strax före pressläggning kom ett mejl från rektor Urban Göransson.

Hur omfattande är smittan på Kronaskolan bland personal och elever?

– Ett mindre antal medarbetare och elever har testats positivt för sjukdomen covid-19. Exakt hur många kommer vi inte att svara på i det här läget.

Vilka åtgärder har vidtagits?

– Sjuka medarbetare och elever är självklart hemma tills de är friska. Information går ut till vårdnadshavare och medarbetare. På uppdrag av Smittskydd Västra Götaland undersöker vi vilka på skolan som har varit i närkontakt med de smittade ett dygn innan symptom och informerar dem om restriktioner. Utökad städning och vädring. Berörd klass äter i sitt eget klassrum. Idrottslektionerna ställs in för berörd klass.

Hur bemöter ni oroliga föräldrar?

– Vi informerar berörda enligt handlingsplan från Smittskydd Västra Götaland. Vi svarar på frågor i den mån vi kan (verksamhetsfrågor) från dem som hör av sig till oss. Om vi inte har svaren hänvisar vi vidare, oftast till sjukvården.

Är det klokt att jobba med ämneslärare som går runt bland många elever under en pandemi?

– Vi ska i så stor grad som möjligt ge eleverna en normal vardag, självklart med coronaanpassningar. Vi har genomfört ett antal säkerhetsåtgärder i skolan, men har inte ändrat hur ämneslärarna arbetar.

Kristoffer Stiller 
Per-Anders Klöversjö 

Gratis!


Mer från händelser

Regionen pausar omgång av vaccin

Anledningen till beslutet är akuta allergiska reaktioner som uppstått i samband med ett fåtal vaccinationer. Det handlar om en specifik…

Fortsatt hög smittspridning

I morgon, den 26 februari, är det exakt ett år sedan det första fallet av covid-19 registrerades i Västra Götaland.…

Glädjebesked för multisjuke Max

Sjuårige Max Fredmer föddes bland annat med Pierre Robins sekvens. Det innebär att han har en förminskad underkäke samt isolerad…

Misstänkt mordförsök i Nödinge

Vid 23-tiden på fredagskvällen nåddes polisen av ett larm om att en man i 25-årsåldern hade hittats skadad utomhus på…


Senaste nytt

Innebandyn ställs in

Det var i slutet av oktober förra året som innebandyserierna pausades på grund av coronapandemin. Ale IBF och Surte IS…

VGR återupptar vaccineringen

Under torsdagen kom rapporter om att ett fåtal akuta allergiska reaktioner hade uppstått i Skaraborg från specifik vaccineringsomgång av Astra…

Regionen pausar omgång av vaccin

Anledningen till beslutet är akuta allergiska reaktioner som uppstått i samband med ett fåtal vaccinationer. Det handlar om en specifik…

Fortsatt hög smittspridning

I morgon, den 26 februari, är det exakt ett år sedan det första fallet av covid-19 registrerades i Västra Götaland.…

Lokalt råd för ökad trygghet

I Kulturhuset Eden undertecknades nyligen det medborgarlöfte som ska gälla för Lilla Edets kommun under 2021. Avtalet undertecknades av kommunstyrelsens…

Knapegården i nya lokaler

Äventyret började på gården hemma i Sålanda 2014. Tre år senare valde Cecilia Sjöberg att flytta ner sin verksamhet till…

”Känner mig som en parasit”

Hissen i lägenhetshuset på Göteborgsvägen har krånglat mycket genom åren. – Det var inte längesedan jag ramlade och fick läggas…

Polisyrket måste uppvärderas

Att vara polis är en större uppgift – det handlar om att skapa förtroende och trygghet i samhället. För att…

Nytt hundcenter med stor inomhushall

Malins4Tassar är ett företag stationerat på Backamo Lägerplats. Snart flyttar ägaren Malin Erlandsson hem verksamheten till tomten i Önneröd. Om…

Medborgarlöftet andas långsiktighet

Inom ramen för Trygg i Ale avger kommun och polis ett medborgarlöfte till invånarna som avser specifika aktiviteter som ska…