BOHUS. Djurägaren Dan Stenvall valde att skjuta sina tre kor i Bohus. Det har lett till stor ilska på både sociala medier och från den ideella föreningen Svenska Djurhjälpen.
– Jag har gjort en polisanmälan, säger en representant från Svenska Djurhjälpen.
Det var förra söndagen som djurägaren Dan Stenvall, med hjälp av en jägare, beslutade att skjuta Highland cattle- kor och en kalv i Bohus. Det har väckt starka reaktioner hos Svenska Djurhjälpen och bland allmänheten på sociala medier:
”Är det verkligen lagligt att skjuta sina djur på gården? Fattar inte vad det är för fel på människan som föredrar att döda istället för att låta någon annan ta hand om dom… Stackars djur.” skriver en person.
”Vad är detta för sjuka människor?” skriver en annan. ”Jag blir så jävla arg på sånt här alltså.”
Representanter från Svenska Djurhjälpen har tidigare alarmerat om djurens situation på gården i Bohus.
– Det fanns bland annat kor, getter och ankor som var vanskötta och undernärda. Korna hade gått i svält och stannat i växten. Förra fredagen ringde vi till länsstyrelsen och bad dem att göra något genast, men ingenting hände, berättar en person. Enligt dem började korna att rymma från sin hage redan i våras.
– Och därefter fortsatte de att rymma och till slut tröttnade ägaren. De rymde för att de inte fick någon mat och många privatpersoner fick mata dem istället. Ägaren har blivit erbjuden ett nytt hem till korna, men enligt honom går det inte att lasta kor levande. Han stängde istället in dem i en liten hage i några dagar. Där stod de i lera utan mat innan de sköts, berättar en person.
Svenska Djurhjälpen riktar stark kritik mot hur det gick till när korna sköts.
– Jag tycker att det är fruktansvärt. Man ska inte skjuta djur i flock och kon får inte skjutas före kalven, men det var precis det som hände. Sedan måste man vara säker på att kon dör direkt, men grannen till gården hade hört tre skott och det var innan jag kom fram. Sedan såg jag när kalven sköts och det rann blod ut genom näsan. Det var en ren avrättning och jag har nu gjort en polisanmälan.
Under den gångna veckan startade Svenska Djurhjälpen dessutom en insamling på sin Facebook-sida för att kunna köpa fyra getter från gården.
– De är inte i något bra skick. En get hade fått missfall och var blodig i baken när vi kom dit och det fanns ankor som var väldigt magra.
Helena Björklund, ägare av Norra Djurakuten:
– Jag känner inte till den aktuella händelsen, men det vanliga när man ska avliva stordjur är att man använder en bultpistol. Djuret dör då på ett ögonblick. Därför är det bäst att kontakta nödslakten och be dem komma till gården. När det gäller kor eller kalvar kan det öka stressen att skilja dem åt om avvänjning inte är påbörjad. Rent etiskt, speciellt om man inte slaktar för köttproduktion, är det lämpligt att ge exempelvis kalven lugnande och sedan ta bort kon först och kalven direkt därefter, säger hon.
Ägaren menar att det var rätt att skjuta kon före kalven eftersom kalven stannar kvar hos sin mor, hur ser du på det?
– Han har en poäng i det, men man kan inte förmänskliga det här. Har man ett stressat djur är det väldigt svårt att sätta ett dödande skott.
Alekuriren har varit i kontakt med länsstyrelsen som meddelar att de har ett pågående ärende som är avslutat inom två veckor.
Annika Hultgren, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket:
– Normalt bedövar man djuren med antingen bultpistol, kulvapen eller hagelgevär. Det finns inga regler som säger att du inte får skjuta kor i flock eller om kon ska skjutas före kalven, men det är klart att man ska skona djuren från onödigt obehag och lidande, säger hon.
Läs också: ”Jag orkar inte mer”
Svenska Djurhjälpen är en registrerad ideell förening
som stöttar andra ideella djurföreningar på olika sätt.
Föreningens ändamål är:
• att stötta andra djurföreningar med foder med mera
• att bistå vid sök efter bortsprungna djur
• att bistå med omplaceringar/jourhem
• att samarbeta med föreningar och organisationer
med liknande syften
• att i djurskyddsfrågor eftersträva nära kontakter
med berörda myndigheter
• att arbeta för att övergivna djur blir väl omhändertagna
Om nötkreatur avlivas av andra skäl än att de ska bli livsmedel kan avlivningen ske på andra sätt än genom slakt. Du måste välja en avlivningsmetod som antingen omedelbart dödar djuret, eller som föregås av en bedövning som gör att djuret blir medvetslöst och dör i medvetslöst tillstånd. Avlivning av djur ska ske på ett sätt som gör att djuret inte utsätts för onödigt lidande. Du som avlivar måste behärska den aktuella avlivningsmetoden och hanteringen av djur i samband med denna. Djur som är skadade, har svårt att gå eller röra på sig ska avlivas på plats utan att först flyttas. Du som har djur är skyldig att låta avliva svårt sjuka och skadade djur så snabbt som möjligt om de inte är behandlingsbara.
Källa: Jordbruksverket