Dags att komma överens!

Vi kan backa så långt som till valrörelsen 2002, kanske ännu längre, och hitta insändare om ett nytt kommunhus i Ale. Sedan dess har frågan dykt upp med jämna mellanrum, men ofta strandat efter en intensiv valrörelse. Efter valet 2014 ville den S-ledda majoriteten visa på handlingskraft och nyvalda kommunalrådet Paula Örn (S) lyckades få med sig oppositionsråd Mikael Berglund (M) på att åtminstone peka ut Nödinge som orten för en samlad kommunadministration. Beslutet föranleddes av en utredning som vägde för- och nackdelar mellan centralorterna Nödinge och Älvängen. Orten kommer därför inte att bli en fråga, inte ens nu när kommunhuset återigen står i centrum för debatten. Kommunfullmäktige har klubbat Nödinge och det ligger fast. Nu är det istället den specifika platsen och tidplanen som står i fokus. Alliansen har återigen väckt liv i diskussionen om huruvida Ale Kulturrum skulle kunna byggas om till kulturhus. Det förutsätter naturligtvis att det först byggs en ny högstadieskola. Oavsett vägval måste politiken i Ale inse två saker.

1. Genom att samla kommunens administration till en pendeltågsnära plats blir ledningen effektivare och arbetsplatsen lättare att rekrytera personal till.

2. I Nödinge-Nol-Alafors kan Ale kommun idag inte erbjuda en tillräckligt bra högstadieskola för varken elever eller pedagoger. Båda dessa punkter är i akut behov av både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Det går inte att vänta. Det är bråttom. Plan- och byggavdelningen som har stora uppdrag i tillväxtens Ale brottas med oerhörda rekryteringsproblem. I dagsläget är blott tre av åtta tjänster tillsatta. Det håller inte när en kommun ska växa.

Politikerna, även de som inte har varit med så länge, måste ta ansvar för den brist på handlingsförmåga som har präglat både beslut om högstadieskola i Nödinge och en central kommunadministration. Kommunhuset har utretts i över 20 år. Det är väl minst sagt läge att ta ett beslut som är någorlunda hållbart över tid och som på något sätt pekar ut vad kommunen vill.

Da Vinciskolans bekymmer har diskuterats sedan flytten till Ale Kulturrum 2014. Det börjar väl också att närma sig både beslut och omgående åtgärder? När en högstadieskola tvingas vidta åtgärder som civilklädda ordningsvakter för att säkra skolmiljön tycker åtminstone jag att måttet är rågat – för länge sen. Att det krävs en ombyggnad behöver inte diskuteras, det är –hör och häpna – alla faktiskt överens om. Om den ska vara långsiktig eller kortsiktig? Ja, det är vad debatten handlar om.

På sociala medier förekommer en mer eller mindre oseriös diskussion där kommunhus ställs mot en ny skola och det är väl debatter som den som gör att sociala medier får fortsätta brottas med lägst förtroende av alla kanaler. Kanske inte så konstigt att politiken gillar att synas där?

Nu måste det vara färdiglekt och slutvelat. Det är dags för ansvar, handlingskraft och strategisk långsiktighet. Det är dessutom angeläget att besluten som tas i frågor om hundratals miljoner är brett förankrade. Jag ifrågasätter starkt den hyllade skolöverenskommelsen om den inte omfattar dagens högstadieelever i Nödinge-Nol-Alafors. Det är dags att komma överens – på riktigt.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…