Naturens kraft

Ledare vecka 03 2015

Vardagen är tillbaka, likaså lokaltidningen. Precis som tidigare år blev det ett två veckor långt uppehåll, men ni som har koll vet att vi uppdaterat hemsidan med jämna mellanrum. På något sätt upplevdes tydligen årets uppehåll längre än normalt, då telefonen har gått varm när tidningen inte har dykt upp i brevlådan. Nu är den här igen och kommer att gästa er med den viktigaste lokala informationen fram till semestern vecka 28.

Digitaliseringen i mediavärlden har satt hård press på alla tidningar, särskild på de med prenumererade upplagor. Att ta betalt för information som är gratis i många andra kanaler är tveklöst en utmaning. Som gratistidning brottas vi inte med samma problem, men det finns andra tuffa ronder att gå. Den annonsfinansierade lokaltidningen överlever bara tack vare marknaden och dess annonsörer. Dessa måste ständigt övertygas om att den hemburna lokaltidningen är det bästa skyltfönstret. Något presstöd att luta sig mot finns inte. Hur stor andel av reklamkakan som lokaltidningen får avgör hur mycket redaktionell information som kan bäras hem till läsarna. Till skillnad mot till exempel den stora ljustavlan vid vägen, facebook och andra reklamforum använder lokaltidningen sina intäkter till att bevaka och rapportera om nyheter i kommunen. Tidningens annonsörer ska därför ses som ansvarstagande och viktiga partners i informationsarbetet. Gynna våra annonsörer, det är de som ser till att tidningen överlever.

Under våren kommer både våra annonsörer och läsare att uppleva en positiv utveckling. En Alekuriren-app kommer att göra det lättare att läsa tidningen från telefonen, datorn och läsplattan. Genom att klicka på en annons i e-tidningen kommer vi kunna härleda läsarna direkt till företagens egna hemsidor. Trafiken till alekuriren.se har ökat enormt det senaste året och nu måste vi låta våra annonsörer ta del av denna framgång. Det ska vara ett av flera mervärden att vara tidningsannonsör. Läsare med Alekurirens app kommer dessutom att få en push-notis när veckans tidning är utlagd.

Jag tror stormen Egon inte gick obemärkt förbi någon. Först ven det i knutarna och sen blev det kolsvart. Varje gång det sker kvällstid imponeras man över hur effektiv naturens mörkläggning är. Med hjälp av alla former av belysning är det nästan bara vid strömavbrott som vi får uppleva det totala mörkret och det är så sällan att upplevelsen blandas med en viss känsla av skräck.

Överhuvudtaget blir vi tämligen panikslagna så fort naturen spänner sina muskler. Trots allt som mänskligheten har skapat och idag erbjuder oss i form av rymdresor, talande robotar och telefoner som är videokamera och tv på samma gång blir vi helt ställda när stormen viner. Mycket rår vi på, men naturens krafter vinner vi sällan alla ronder mot. Vi får en nyttig hemläxa varje gång.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…