Naturens kraft

Ledare vecka 03 2015

Vardagen är tillbaka, likaså lokaltidningen. Precis som tidigare år blev det ett två veckor långt uppehåll, men ni som har koll vet att vi uppdaterat hemsidan med jämna mellanrum. På något sätt upplevdes tydligen årets uppehåll längre än normalt, då telefonen har gått varm när tidningen inte har dykt upp i brevlådan. Nu är den här igen och kommer att gästa er med den viktigaste lokala informationen fram till semestern vecka 28.

Digitaliseringen i mediavärlden har satt hård press på alla tidningar, särskild på de med prenumererade upplagor. Att ta betalt för information som är gratis i många andra kanaler är tveklöst en utmaning. Som gratistidning brottas vi inte med samma problem, men det finns andra tuffa ronder att gå. Den annonsfinansierade lokaltidningen överlever bara tack vare marknaden och dess annonsörer. Dessa måste ständigt övertygas om att den hemburna lokaltidningen är det bästa skyltfönstret. Något presstöd att luta sig mot finns inte. Hur stor andel av reklamkakan som lokaltidningen får avgör hur mycket redaktionell information som kan bäras hem till läsarna. Till skillnad mot till exempel den stora ljustavlan vid vägen, facebook och andra reklamforum använder lokaltidningen sina intäkter till att bevaka och rapportera om nyheter i kommunen. Tidningens annonsörer ska därför ses som ansvarstagande och viktiga partners i informationsarbetet. Gynna våra annonsörer, det är de som ser till att tidningen överlever.

Under våren kommer både våra annonsörer och läsare att uppleva en positiv utveckling. En Alekuriren-app kommer att göra det lättare att läsa tidningen från telefonen, datorn och läsplattan. Genom att klicka på en annons i e-tidningen kommer vi kunna härleda läsarna direkt till företagens egna hemsidor. Trafiken till alekuriren.se har ökat enormt det senaste året och nu måste vi låta våra annonsörer ta del av denna framgång. Det ska vara ett av flera mervärden att vara tidningsannonsör. Läsare med Alekurirens app kommer dessutom att få en push-notis när veckans tidning är utlagd.

Jag tror stormen Egon inte gick obemärkt förbi någon. Först ven det i knutarna och sen blev det kolsvart. Varje gång det sker kvällstid imponeras man över hur effektiv naturens mörkläggning är. Med hjälp av alla former av belysning är det nästan bara vid strömavbrott som vi får uppleva det totala mörkret och det är så sällan att upplevelsen blandas med en viss känsla av skräck.

Överhuvudtaget blir vi tämligen panikslagna så fort naturen spänner sina muskler. Trots allt som mänskligheten har skapat och idag erbjuder oss i form av rymdresor, talande robotar och telefoner som är videokamera och tv på samma gång blir vi helt ställda när stormen viner. Mycket rår vi på, men naturens krafter vinner vi sällan alla ronder mot. Vi får en nyttig hemläxa varje gång.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…