ALE. Knappt har Alla hjärtans dagrosorna hunnit vissna förrän nästa speciella dag knackar på dörren.
På tisdag har det blivit dags att frossa i semlor och på Ales caféer har tjuvstarten börjat för längesedan.
Gräddtäckta kardemummabullar med mandelmassa i mitten och sockerpudrat lock ovanpå pryder just nu varje konditoridisk. Semla, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle, kärt bakverk har många namn.
I lördags stod det klart att Cederleüfs & Svenheimers för tredje året i rad fått Göteborgs-Postens pris för bästa semla, ett besked som mottogs med glädje på caféet i Älvängen.
– Det är såklart jätteroligt, säger Johanna Lysholm, som jobbat där sedan i början av januari.
Någon teori om varför man lyckats så bra vågar hon sig inte på, men gissar att det måste vara en precis lagom mix av bröd, grädde och mandelmassa.
1700 semlor i fjol
Sammanlagt har Cederleüfs & Svenheimers åtta butiker runt om i Göteborgsområdet och alla varor levereras direkt från bageriet i Sävedalen.
Under semledagen i fjol såldes inte mindre än cirka 1700 semlor från caféet i Älvängen, en siffra man hoppas överträffa på tisdag.
Redan nu går gräddbakelserna som smör och det är inte bara den traditionella semlan som lockar.
– Vi har även semlor med vaniljkräm istället för mandelmassa och för den som vill ha en mindre variant har vi minisemlor, men de traditionella är alltid populärast, säger Johanna Lysholm.
Själv kommer hon att äta minst en semla i år och då gärna på gammeldags vis, i varm mjölk med vaniljsocker.
Genom de stora glasfönstren på Bedas Café i Surte kastar februarisolen sina första varma strålar. De skiner på pärlsocker, kaffekannor och små vita porslinsänglar. Caféet innehåller nämligen också en liten avdelning med inredningsprylar i klassisk romantisk stil. Hyllorna fylls av blommiga askar, fotoramar och söta prydnadsfigurer.
Ljuset lägger sig också försiktigt över plåten med nylevererade semlor i varierande storlek.
– Vi beställer våra semlor från Dahls bageri och redan efter jul började vi få in dem, säger Helene Lundin, som varit med sedan Bedas Café öppnade för drygt ett och ett halvt år sedan.
Försäljningen går upp för varje dag för att kulminera på semledagen, då de förra året sålde 280 semlor.